Norwegian ostaa 50 Boeing 737 MAX 8 -kapearunkokonetta - optiot 30 koneeseen

Norwegian_MAX8_1Norwegian Air Shuttle ASA on tehnyt Boeingin kanssa aiesopimuksen 50 Boeing 737 MAX 8 -lentokoneen hankinnasta. Nyt julkistettu sopimus sisältää myös optiot 30 lisäkoneeseen. Toimitusaikataulut toteutetaan siten, että uusilla koneilla voidaan korvata nykyistä kalustoa leasing-sopimusten päättyessä.

Norwegianin Boeing 737 MAX -konetilauksen toimitusaikataulu on vuosina 2025–2028 siten, että se vastaa läheisesti nykyisten lentokoneiden leasing-sopimusten päättymistä. Laivaston koko kasvaa siis vain rajallisesti, kun uusilla koneilla korvataan nykyistä kalustoa.

Norwegianin ja Boeing väliseen aiesopimukseen vaikuttavat erilaiset lopulliset ehdot, joista on tavoitteena päättää kesäkuun 2022 loppuun mennessä.

Norwegian aikoo rahoittaa toimitusten ennakkomaksut operatiivisen toiminnan positiivisella kassavirralla. Yhtiö tulee omistamaan merkittävän osan lentokoneista, mikä varmistaa optimoidun ja tasapainoisen lentokoneiden rahoitusrakenteen. Näiden sopimusten solmimisen jälkeen Norwegian arvioi kirjaavansa noin 2 miljardin Norjan kruunun nettovoiton.

"Sopimus on virstanpylväs, joka luo polun sille, että Norwegian tulee omistamaan suuren osan laivastostaan. Tämän tuloksena kaikki kustannukset ovat alhaisemmat ja taloudellinen kestävyys vahvistuu. Se mahdollistaa, että voimme vakiinnuttaa entisestään vahvaa pohjoismaista asemaamme. Sopimus antaa meille myös mahdollisuuden palvella asiakkaitamme huippuluokan lentokoneilla, joita voidaan lentää lisääntyvässä määrin kestävillä lentopolttoaineilla", sanoi Norwegianin hallituksen puheenjohtaja Svein Harald Øygard.

Hankintasopimus osoittaa Norwegianin jatkuvasti vahvaa sitoutumista toimintaan nykyaikaisella ja polttoainetehokkaalla laivastolla. Boeing 737 MAX 8 on noin 14 prosenttia polttoainetehokkaampi kuin aiemman sukupolven lentokoneet. Tämä luo yhtiölle vahvan pohjan saavuttaa 45 prosentin päästövähennystavoitteensa vuoteen 2030 mennessä.

"Saavutetut yleiset ehdot ovat houkuttelevat Norwegianille, ja kauppa sopii hyvin yhteen pitkän aikavälin laivastostrategiamme ja reittiohjelmamme kanssa. Se tekee mahdolliseksi asiakkaidemme palvelemisen viimeisimmän teknologian mukaisilla nykyaikaisilla ja polttoainetehokkailla lentokoneilla, mikä vähentää merkittävästi hiilijalanjälkeämme. Sopimus tulee myös vahvistamaan yhtiön omaa pääomaa merkittävästi ja vakauttamaan edelleen Norwegianin taloudellista asemaa", sanoi Norwegianin konsernijohtaja Geir Karlsen.