Onnettomuus Floridassa: yksi Raptor vähemmän

F22net_USAFYhdysvaltain ilmavoimien Lockheed Martin F-22 Raptor -hävittäjä syöksyi 15. marraskuuta maahan Tyndall Air Force Base -lentokentän alueella Floridassa. Kone putosi lähelle miehittämättömien ilma-alusten operointiin käytettävää kiitotietä. Tuleen syttynyt F-22 tuhoutui onnettomuudessa, mutta lentäjä onnistui pelastautumaan heittoistuimella.

Vaikka kyseessä on vain yhden koneen menetys, se tapahtui maailman kehittyneimmälle stealth-hävittäjälle, joita on valmistettu Yhdysvaltain ilmavoimien näkökulmasta varsin rajoitettu määrä. Tuotanto on lopetettu 195 koneen jälkeen, joten uusia ei voi tilata.

Osa valmistuneista kuului testiohjelmaan. Operatiivisessa käytössä on nyt eilisen onnettomuuden jälkeen 182 konetta. Yhden Raptorin hinnaksi arvioidaan lähteestä ja laskutavasta riippuen ainakin 190, mutta jopa 400 miljoonaa dollaria.

Eilisen onnettomuuden syytä selvitetään. F-22-hävittäjille on sattunut tapauksia, joissa lentäjä on kärsinyt hapenpuutteesta koneen järjestelmien ongelmien vuoksi. Yksi ohjaajan kuolemaan johtanut onnettomuus on sattunut juuri happijärjestelmän vian takia.

Raptorit olivat viime vuonna neljä kuukautta lentokiellossa ongelman selvittelyn takia ja sitä pidetään ratkaistuna. Uusimmassa onnettomuudessa ei ole viitteitä, että se olisi johtunut hapenpuutteesta. Lentäjä oli ilmoittanut ongelmista koneessa ja oli palaamassa tukikohtaan, kun F-22 syöksyi maahan.