Outoja oireita henkilökunnalle Helsinki-Vantaalla - lähtöaula T2 oli iltapäivällä osin suljettu

Joulu_HEL_aula_laaja(päivittynyt 06.30) Yhteensä 27 Helsinki-Vantaan Terminaali 2:n turvatarkastusalueella työskennellyttä sai outoja oireita torstaina aamupäivällä, kertoo STT. Lähtöaula eristettiin, mutta pelastuslaitos ei havainnut mitään poikkeavaa. Jo avattu aula tyhjennettiin toistamiseen iltapäivällä. Se otettiin käyttöön hieman ennen kello 16.

Henkilökunta havaitsi kurkun karheutta, silmien kirvelyä ja yskää. Kaikkiaan altistui 24 ihmistä, kertoi YLE kello 18. Työntekijöiden oireet helpottivat muutamassa kymmenessä minuutissa, mutta uusimpien tietojen mukaan kaikkiaan yhdeksän ihmistä lähetettiin sairaalaan varmuuden vuoksi tarkastettavaksi.

Alueen läpi kulkeneet matkustajat eivät ole kertoneet oireista, joten kyse lienee paikalla pidempiaikaisesti olleiden altistumisesta.

Pelastuslaitos lähetti paikalle seitsemän yksikköä, kertoo Helsingin Uutiset. Kello 11.15 tullut hälytys oli luokiteltu vaarallisen aineen onnettomuudeksi.

Iltalehti kertoi, että Pelastuslaitoksen mittarit hälyttivät jonkinlaisesta kaasusta, mutta sille ei ole löytynyt lähdettä. Syyksi epäillään nyt jonkin laitteen rikkoutumista, vaikka aluksi mainittiin myös itsepuolustukseen käytettävä sumute.

Aula ehdittiin jo avata uudelleen, mutta kello 13.10 tuli uusi hälytys. Finavian mukaan T2 lähtöaula on tätä kirjoitettaessa kello 15.10 jälleen osittain suljettuna pelastustehtävän takia.

Finnair kertoi kello 15.50 Twitterissä, että T2-aula on uudelleen avautumassa. Kello 21.00 kerrottiin, että lentoaseman toiminta on palautunut normaaliksi ja pelastusoperaatio oli ohi.

Myös saapuvien aula 2A oli eristyksen aikana poissa käytöstä. Toinen turvatarkastuslinjasto terminaalin vanhassa osassa oli kuitenkin toiminnassa, samoin lähtöselvityspisteet 240-271.

Finnairin mukaan tilanne aiheuttaa edelleen lentojen myöhästymisiä ja terminaali on ruuhkautunut. Tämä tilanne jatkuu illan aikana.

Matkustajia pyydetäänkin saapumaan ajoissa kentälle. Finnair pyrkii operoimaan lentonsa normaalisti. Matkatavaroiden ruuhkautuminen vaikuttaa myös saapuviin matkustajiin.

YLE:n mukaan paikalle on illansuussa kutsuttu Puolustusvoimien virka-apua selvittämään hajun alkuperää. Kyseessä on ilmeisesti suojelualan yksikkö, jolla on tarkemmat mittalaitteet kuin Pelastuslaitoksella.

Mittaukset ovat jatkuneet torstain ja perjantain välisenä yönä, kertoo YLE perjantaiaamuna. Oireiden aiheuttajaa ei kuitenkaan ole vielä löytynyt. T.T.