Pääministeri haastattelutunnilla: Hornetit eivät nousseet - Venäjä kiisti ilmatilaloukkauksen

AN26net_SAFIlmavoimien Hornet-hävittäjät eivät nousseet tunnistamaan eilistä ilmatilaloukkauksesta epäiltyä konetta, sanoi pääministeri Alexander Stubb YLE:n pääministerin haastattelutunnilla sunnuntaina. RIA Novosti kertoo, että Venäjän puolustusministeriön mukaan lennolla ollut kuljetuskone ei olisi käynyt Suomen ilmatilassa.

Puolustusministeriö tiedotti lauantai-iltana epäillyn ilmatilaloukkauksen sattuneen Hankoniemen länsipuolella 23. elokuuta kello 18.54. Tarkempia tietoja esimerkiksi konetyypistä ei ole kerrottu (otsikkokuvassa on toukokuisessa ilmatilaloukkauksessa mukana olleen kaltainen, potkuriturbiineilla varustettu venäläinen Antonov An-26 -kuljetuskone).

Sunnuntaina YLE:n perinteisellä pääministerin haastattelutunnilla ensimmäistä kertaa mukana ollut Alexander Stubb kertoi saaneensa nopeasti tarpeeksi hyvän selvityksen tapauksesta. Hänen mukaansa siihen ei liity mitään dramatiikkaa.

Vastauksena kyselytuntiin osallistuneen toimittajan kysymykseen Stubb kertoi, etteivät Ilmavoimien Hornetit olleet nousseet lauantaina tunnistamaan ilmatilaloukkauksesta epäiltyä konetta.

F18_spartan_BRTETällaisia lyhyitä, muutamia minuutteja kestäviä ilmatilaloukkauksia olisikin mahdotonta käydä tunnistamassa lentotukikohdassa valmiina odottavalla QRA-hävittäjällä (Quick Reaction Alert).

Näin nopea reagointi vaatisi jatkuvaa päivystyskoneen pitämistä ilmassa Suomenlahden yllä. Tämän tason valmiuteen ei ole varaa suurvalloillakaan.

Vaikka hävittäjä ei nousisikaan tunnistuslennolle, ilmatilaa loukannut kone voidaan toki tunnistaa muillakin tavoin erilaisilla sensoreilla, esimerkiksi toisiotutkadatan perusteella kuten tapahtui toukokuussa.

Lauantaisessa FlightRadar24-palvelun tutkatallenteessa ei ole havaittavissa Puolustusministerion tiedotteeseen sopivaa lentoreittiä Hangon länsipuolella. Siten on mahdollista, että venäläiskone ei olisi tällä kertaa käyttänyt toisiotutkavastaajaa. Toisaalta kyseessä voi olla myös aukko FR24-palvelun vastaanotinten peittoalueessa.

Venäläisen uutistoimisto RIA Novostin mukaan maan puolustusministeriö kiisti sunnuntaina tiedot Suomen ilmatilassa käymisestä. Sen mukaan venäläinen sotilaskuljetuskone oli lauantaina normaalilla lennolla Pietarista Kaliningradiin. Kone olisi kuitenkin lentänyt  ennaltamääriteltyä reittiään.

ilmatilaloukkaus_flightradar24comToukokuussa sattuneessa vastaavassa tapauksessa kaksi konetta oli kiertänyt Suomenlahden yllä ollutta ukkossolua. Silloin ne olivat yhteydessä lennonjohtoon ja käyttivät toisiotutkavastaajaa eli transponderia (ruutukaappaus toisesta tapauksesta FlightRadar24-tallenteesta oikealla).

Mikä tilanne oli lauantaina, selvinnee Rajavartiolaitoksen käynnistämässä tutkinnassa.

Suomenlahdella on suhteellisen kapea kansainvälinen ilmatila. Venäläiset lentävät säännöllisesti mm. huoltolentoja Liettuan ja Puolan välissä olevaan Kaliningradin enklaavin tukikohtaansa.

Itämeren yllä kansainvälisessä ilmatilassa lentää jatkuvasti myös muiden valtioiden signaalitiedustelukoneita ja sotilasilma-aluksia.

Pääministerin haastattelutunti (ilmatilaloukkauksesta kohdassa 22.47): YLE Areena

RIA Novostin uutinen  (venäjäksi)

Lue toukokuisen ilmatilaloukkauksen taustoista: