Puolalaiset CU Air ja Sprint Air aloittavat lennot Maarianhaminasta Tukholmaan ja Turkuun

Maarianhaminan_terminaaliAhvenanmaan maakuntahallitus palauttaa Ahvenanmaan lentoliikenneyhteyksiä puolalaisten lentoyhtiöiden CU Airin ja Sprint Airin kanssa solmitulla väliaikaisella sopimuksella. Lennot Maarianhaminasta Tukholman Arlandaan ja Turkuun käynnistyvät 14. helmikuuta 2022 alkaen.

Ahvenanmaan lentoliikenneyhteydet Tukholmaan ja Turkuun katkesivat 24. tammikuuta 2022, kun lentoja operoinut Air Leap keskeytti toimintansa ja hakeutui yrityssaneeraukseen. Tilapäisesti potilassiirtolentoja on tämän jälkeen lentänyt suomalainen JS Aviation. Sen osalta sopimus päättyy ensi viikolla.

Nyt 7. helmikuuta Ahvenanmaan maakuntahallitus ilmoitti solmineensa tilapäiset liikennöintisopimukset lennoista Maarianhaminasta Tukholmaan ja Turkuun. Operaattoreina aloittavat puolalaisen Motihari Sp. z o.o. Sp. K:n CU Air (”See you! Air”) sekä puolalainen Sprint Air A.S. Yhden lennon hinta Maarianhaminan ja Tukholman välillä on 2478 euroa ja Turun osalta hinta pysyy aiemman sopimuksen mukaisena.

CUAir_1Lennoilla käytetään 34-paikkaista SAAB 340B -potkuriturbiinikonetta. Suomeen saapunee CU Air:n Jet Netherlandsille operoinut koneyksilö PH-CUA. Tämä reilun 31 vuoden ikäinen matkustajakone on siirretty Sprint Airin lentotoimintalupiin.

Lentojen arvioidaan käynnistyvän maanantaina 14. helmikuuta 2022 samanlaisella reittirakenteella kuin aiempikin hankinta oli toteutettu. Sopimus on solmittu EU-sääntöjen mukaisesti seitsemän kuukauden ajaksi, jolloin se voitiin solmia ilman uutta kilpailutusta. Näin voidaan toimia, jos aiempi yhtiö ei enää jatka lentoja ja liikenne täytyy turvata.

"Lentoliikenneyhteydet ovat tärkeitä Ahvenanmaalle monin tavoin ja siksi siirsimme muut työt sivuun ja ratkaisimme asian mahdollisimman nopeasti. Akuutti tilanne on nyt ratkaistu ja voimme keskittyä tavallisiin hankintatoimiin. Se mikä on positiivista niin ahvenanmaalaiselle lentohenkilöstölle on luvassa töitä uuden sopimuksen myötä", sanoi Ahvenanmaan infrastruktuuriministeri Christian Wikström.

CU Airin mukaan lennoilla tulisi olemaan ahvenanmaalainen ruotsin kielen taitoinen matkustamohenkilökunta sekä lentäjät. Operaattori päivittää myös varausjärjestelmänsä ruotsinkieliseksi niin pian kuin mahdollista.

Sprint Air on lentänyt Suomessa aiemminkin ja operoinut ainakin matkustajalentoja Savonlinnan ja Helsinki-Vantaan sekä Porin ja Helsinki-Vantaan välillä. Lisäksi se on lentänyt Helsinki-Vantaalta Ouluun ja edelleen Rovaniemelle postinkuljetuslentoja. MH

Lue myös: