Puolustusministeri Niinistö vieraili Ilmavoimien esikunnassa Tikkakoskella

jussi_niinisto_kim_jaameri_niinistonblogiPuolustusministeri Jussi Niinistö on vieraillut Ilmavoimien esikunnassa Jyväskylässä. Nyt hän on käynyt kaikkien puolustushaarojen esikunnissa. Niinistön tavoitteena oli perehtyä Ilmavoimien toimintaan, ajankohtaisiin asioihin ja lähitulevaisuuden kehitysnäkymiin. Isäntänä keskiviikkoisella vierailulla toimi Ilmavoimien komentaja, kenraalimajuri Kim Jäämeri.

Puolustusministeri Niinistö kertoo blogissaan olevansa näkemänsä ja kuulemansa perusteella vakuuttunut siitä, että Ilmavoimat on erittäin hyvässä kunnossa.

McDonnell Douglas F/A-18 Hornet -torjuntahävittäjien elinkaaripäivityksen, uusien ilmavalvonta- ja ilmatorjuntajärjestelmien käyttöönoton sekä puolustusvoimauudistuksessa toteutettujen organisaatio- ja toimintatapauudistusten myötä Ilmavoimat kykenee hyvin toteuttamaan päätehtäviään.

"Haasteita on toki tunnistettu. Mahdolliset toimintamenoihin kohdistuvat leikkaukset, puolustusvoimauudistuksessa minimitasolle laskettu henkilöstömäärä ja eri syistä lisääntynyt työmäärä luovat paineita motivoituneen ja ammattitaitoisen henkilökunnan osaamisen turvaamiseen ja työssä jaksamiseen", Niinistö kirjoittaa blogissaan.

niinisto_jaameri_ilmavoimatHän muistuttaa, että mäntämoottoriset Valmet L70 Vinka -alkeiskoulutuskoneet ovat tulossa elinkaarensa päähän ja tarvitsevat korvaajan jo lähivuosina. Sitä suurempi haaste on HX-hanke eli Hornetien suorituskyvyn korvaaminen vuoden 2025 tienoilla uudella hävittäjätyypillä.

Todennäköiset kandidaatit ovat aakkosjärjestyksessä Saab JAS 39 E/F Gripen, Lockheed Martin F-35 Lightning II, Dassault Rafale, Boeing F/A-18E/F Super Hornet ja Eurofighter Typhoon.

"Kyseistä hanketta ei voida toteuttaa puolustusbudjetin kehyksessä, sillä se edellyttää arviolta 6-10 miljardin euron lisärahoitusta. Tarkoituksena on vielä tämän syksyn aikana tehdä päätös hankkeen aloittamisesta. Itse hankintapäätös on ajankohtainen seuraavalla hallituskaudella", Niinistö kertoo blogissaan. T.T.

Lue aiempia Lentoposti.fi -juttuja aiheesta: