Radioteknologinen dronetorjuntaratkaisu toi Suomeen voiton EDA:n puolustusinnovaatiokilpailussa

EDA_DEF_innovationTampereen yliopiston ja virolaisen Rantelonin ehdotus radioteknologian hyödyntämisestä droneparvilta puolustautumiseen on voittanut Euroopan puolustusviraston EDA:n innovaatiokilpailun. Hankkeessa ovat mukana myös puolustusvoimien tutkimuslaitos. Ensimmäinen palkinto jaettiin yhdessa Centro Italiano Ricerche Aerospaziali (CIRA) kehittämän hankkeen kanssa.

Euroopan puolustusvirasto EDA:n innovaatiolkilpailun voitto jaettiin suomalais-virolaisen ja italialaishankeen kesken. Pääpalkinnon saivat Tampereen yliopiston ja virolaisen Rantelonin Full-Duplex Radio Technology for Enhanced Defence Capabilities Against Drone Swarms -ehdotus sekä Centro Italiano Ricerche Aerospazialin (CIRA) SWADAR-ehdotus (SWarm ADvanced Detection And TRacking).

Tampereen yliopistossa voittaneen innovaation kehitys liittyy apulaisprofessori Taneli Riihosen tutkimusryhmän käynnissä oleviin tutkimushankkeisiin ”Miehittämättömien ilma-alusten elektroninen torjunta” ja ”Radiokilpi suojaamaan haitalliselta langattomalta tietoliikenteeltä”, joita rahoittaa Maanpuolustuksen tieteellinen neuvottelukunta (MATINE) ja Suomen Akatemia.

Voittaneen hankeidean englanninkielinen otsikko on “Full-Duplex Radio Technology for Enhanced Defence Capabilities Against Drone Swarms”. Palkinto jaettiin 3. joulukuuta Euroopan puolustusvirasto EDA:n (European Defence Agency) vuosittaisessa korkean tason konferenssissa, joka järjestettiin virtuaalisesti Brysselissä.

EDA:n mukaan suomalais-virolaisen ehdotus pyrkii vaikuttamaan dronejen ja droneparvien käyttämiin radiotaajuuksiin niin dronejen kuin maa-asemien osalta. Käytännössä se tarkoittaa radiotaajuuksien tunnistamista ja niiden häirintää.

Ehdotus kilpailuun syntyi yhteistyössä virolaisen Rantelonin kanssa, joka on radiotaajuuselektroniikkaan keskittynyt yritys. Puolustusvoimien tutkimuslaitos on mukana tutkimustyön ohjaajana ja valvojana.

”Keskeiset menetelmät dronejen ja niiden parvien torjumiseksi kohdistuvat radiotaajuisiin lähetyksiin ilma-aluksista ja niitä ohjaavista maa-asemista. Kilpailuun ehdottamamme innovaatio on kehittää ja soveltaa full-duplex radioteknologiaa droneparvia vastaan puolustautumiseen, mutta laajemmin tämä on vasta yksi esimerkki siitä, kuinka monitoiminnalliset full-duplex sotilasradiot tulevat antamaan ylivoimaa kamppailuun radiotaajuusspektrin hallinnasta ja siten lisäämään johtamisjärjestelmien sekä elektronisen sodankäynnin suorituskykyjä”, Riihonen kertoo.

Myös tutkimusryhmän aiempi MATINE-hanke ”Full-duplex radioteknologia sotilaskäytössä” ja kansainvälinen tutkimusyhteistyö NATOn tutkimusorganisaation (Science and Technology Organization, STO) piirissä ovat osaltaan luoneet Riihosen ryhmälle edelläkävijän asemaa.