Ruotsi ja Suomi allekirjoittavat syvenevän puolustusyhteistyön sotilasstrategisen konseptin

FISE_allekirjoitus_564x328Suomen Puolustusvoimien komentaja, kenraali Timo Kivinen tapasi Ruotsin Puolustusvoimien komentajan, kenraali Micael Bydénin Pääesikunnassa Helsingissä keskiviikkona 18. joulukuuta. Tapaamisen tarkoituksena oli allekirjoittaa syvenevää yhteistyötä koskeva sotilasstrateginen konsepti.

Konsepti muuttaa poliittisen tahdon sotilastason tavoitteiksi, suuntalinjoiksi ja toimintaohjeiksi. Komentajat pitivät myös työkokouksen keskustellakseen siitä, miten yhteistyö on edistynyt ja kuinka yhteistyötä voidaan jatkossa edistää.

  ”Syvenevä puolustusyhteistyö Ruotsin kanssa on edennyt reippain askelin vuoden 2019 aikana”, sanoi kenraali Kivinen.

Suomen ja Ruotsin välinen puolustusyhteistyö perustuu molemminpuoliseen luottamukseen.  Yhteistyön tavoitteena on vahvistaa kummankin maan puolustuskykyä ja toteuttaa yhdessä toimia, joilla vahvistetaan turvallisuutta ja ylläpidetään vakautta Itämeren alueella ja Euroopan pohjoisimmilla alueilla.

Vaikka kahdenvälisten sotilaallisten operaatioiden toteuttaminen edellyttää erillisiä kansallisia päätöksiä, niin yhteistyön ydin on kuitenkin kyky toimia ja operoida yhdessä rauhan, kriisin ja sodan aikana.

Vuonna 2019, Suomen ja Ruotsin välinen puolustusyhteistyö on tiivistynyt siten, että yhteisen strategisen ja operatiivisen ohjauksen tahtia on tehostettu. Erilaisten yhteisten toimien ja harjoitusten kokoa ja lukumäärää on laajennettu, josta esimerkkinä Ruotsissa järjestetty laaja Northern Wind -sotaharjoitus maaliskuussa.

Yhteistyö syvenee jatkossa kattamaan myös operatiivista suunnittelua ja entistä monipuolisempaa koulutus- ja harjoitustoimintaa.

Ilmavoimien osalta maat ovat jo pitkään osallistuneet toistensa harjoituksiin. Suomalaishornetit ovat myös tukeutuneet Ruotsin tukikohtiin esimerkiksi Visbyssä. Pohjoisessa on myös usean vuoden ajan lennetty ns. Cross Border -harjoituksia yhdessä Suomen, Ruotsin ja Norjan Ilmavoimien kanssa.

  Ruotsin yhteistyö Suomen kanssa on olennaisen tärkeää. Maidemme yhdistetyt suorituskyvyt ovat tae nostetusta kynnyksestä yhteisellä alueellamme”, sanoo Kenraali Bydén.

Lue myös: