Ruotsin Ilmavoimien Gripen E -hävittäjä ensilennolla - viisi lentävää hävittäjää

Saab39_6002_SAABRuotsin Ilmavoimien ensimmäinen Saab 39 E Gripen (39-6002) teki ensilentonsa Linköpingissä. Kyseessä on siten jo viides lentävä Gripen E -hävittäjä ja toinen asiakkaalle toimitettava uusi hävittäjä. Koneessa esiteltiin samalla kiinnostava uusi sirpalemaalauskaavio.

Saabin Gripen E/F -hävittäjäohjelma otti jälleen askeleen eteenpäin, kun ensimmäinen Ruotsin ilmavoimille toimitettava Gripen E (39-6002) -hävittäjä teki ensilentonsa launtaina 30. marraskuuta 2019 Linköpingissä. Saab ei tässä vaiheessa kommentoi koelentoa tai sen kestoa tarkemmin.

Brasilian ilmavoimille luovutettiin ensimmäinen Gripen E -hävittäjä syyskuussa 2019. Se sai Brasiliassa tyyppimerkinnän F-39. Hävittäjä on edelleen Ruotsissa ja osallistuu koelento-ohjelmaan aiempien kolmen Gripen E -koelentokoneen (39-8, 39-9 ja 39-10) kanssa. Niiden lisäksi koelentoja lennetään 39-7 -koneella, joka on muokattu Gripen D -hävittäjä. Brasiliaan hävittäjä lennetään vuoden 2020 aikaan.

Myös nyt lentänyt Ruotsin Ilmavoimien koneyksilö osallistunee jollain tasolla koelentoihin tai ainakin Ruotsin puolustusvoimien materiaalilaitoksen FMV:n omaan koelento-ohjelmaan. Materiaalilaitoksen mukaan kyseisen koelennon suoritti FMV:n oma koelentäjä Henrik Wänseth.

 Nyt lentänyt 39-6002 on saanut pintaansa myös uudenlaisen harmaasävyisen sirpalenaamiokuvion. Sellaista ei aiemmin ole nähty Gripen E tai Ruotsin nykyisissä Gripen C/D -hävittäjissä.

Saab_JA37_Viggen_MikeFreer_TouchdownaviationVaikka käytössä on nykyisin vallitseva ns. Air Superiority Grey -väri eri sävyissä, uusi maalauskaavio tuo heti mieleen Ruotsin ilmavoimien takavuosien Saab 37 Viggen -koneiden sirpalekuvioisen naamiomaalauksen (kuvassa oikealla). Siinä sävyt olivat kuitenkin metsänvihreitä, jotta kone sulautuisi maantietukikohtien maastoon.

Uusi Gripen on varustettu Ruotsin ilmavoimien tunnuksilla. Ei kuitenkaan ole varmuutta, onko uusi maalauskaavio tuleva standardi vai ainoastaan konevalmistajan markkinointitarkoituksiin kehittämä.

Saab on aiemmin kertonut, että myös Ruotsi vastaanottaa ensimmäisen Gripen E -hävittäjän vuoden 2019 aikana eli luovutustilaisuus pidettäneen vielä joulukuun aikana. Seuraavat toimitukset jäänevät vuodelle 2020.

Ruotsi on tilannut Saabilta kaikkiaan 60 Gripen E -hävittäjää. Maan Ilmavoimat odottaa saavuttavansa Gripen E:n IOC- eli alustavan operatiiviseen suorituskyvyn vuonna 2021.

Saabin Gripen E/F -hävittäjät ovat mukana Suomen Ilmavoimien HX-hävittäjähankkeessa, jossa korvataan nykyisten F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjien suorituskyky. Gripen E nähdään Suomessa tammikuun lopulla, kun Ilmavoimat aloittaa HX Challengen eli hävittäjien suorituskykyjen tosittamisen Pirkkalassa. Kyseessä on Gripen E:n ensimmäinen vierailu Ruotsin ulkopuolella.