Ruska tuo 50 sotilassuihkukonetta syystaivaalle

Ilmavoimat järjestää viikoilla 38 ja 39 Ruska 2012 -harjoituskokonaisuuden, joka on lentotoiminnaltaan vuoden laajin ilmapuolustusharjoitus Suomessa. Harjoitukseen osallistuu useita kymmeniä ilma-aluksia sekä ilmapuolustusjoukkoja Ilma- ja Maavoimista.

Viikon 39 varsinaista Ruska-harjoitusta edeltää viikolla 38 tiistaista 18. syyskuuta perjantaihin 21. syyskuuta. järjestettävä valmistava harjoitus, johon osallistuu 12 Hornet-monitoimihävittäjää sekä Hawk-suihkuharjoituskoneita ja yhteyskonekalustoa. Valmistavan harjoituksen lentotoiminta tapahtuu virka-aikana pääasiassa Rissalan ja Pirkkalan tukikohdista käsin.

Lisäksi harjoitusta tukevia lentoja suoritetaan Jyväskylän ja Kauhavan tukikohdista Lentotoiminta suuntautuu alueelle, joka rajoittuu Hallista ja Pirkkalasta pohjoiseen, Jyväskylästä länteen, Kauhavalta ja Seinäjoelta itään ja Ylivieskasta etelään.

Varsinaiseen Ruska 2012 -harjoitukseen osallistuu viikolla 39 noin 35 Hornet-monitoimihävittäjää, 15 Hawk-suihkuharjoituskonetta sekä yhteyskonekalustoa. Lisäksi harjoituksessa on mukana Maavoimien NH90-helikoptereita ja ilmatorjuntajoukkoja.

Harjoitukseen osallistuu yhteensä noin 850 kantahenkilökuntaan kuuluvaa, varusmiestä ja reserviläistä muun muassa lentotoimintaan, taistelunjohtamiseen ja lentoteknilliseen toimintaan liittyvissä tehtävissä.

Varsinaisen Ruska-harjoituksen lentotoiminnassa käytetään Ilmavoimien tukikohtia Rissalassa, Hallissa, Jyväskylässä ja Kauhavalla sekä Oulunsalon harjoitustukikohtaa ja Kajaanin lentoasemaa.

Harjoitusviikon lentotoiminta ajoittuu maanantaista 24.9. perjantaihin 28.9. päivittäin aikavälille kello 04–21. Viikon 39 lentotoiminta suuntautuu Pirkkalan, Hallin, Jyväskylän, Rissalan, Kajaanin, Oulun ja Kauhavan rajaamalle alueelle sekä Perämeren rannikolle ja Uudestakaarlepyystä Oulun edustalle ulottuvan merialueen ylle.

Harjoituslennoilla käytetään omasuojaheitesoihtuja, jotka voivat näkyä taivaalla kirkkaina valoilmiöinä.