Saab 39 E Gripen -hävittäjien tuotantolinja vihittiin käyttöön Embraerin tehtailla Gavião Peixotossa

Brazil_GR_FAL_1Saab ja Embraer ovat 9. toukokuuta 2023 vihkineet käyttöön Brasiliassa Embraerin tehtaalla Gavião Peixotossa sijaitsevan Gripen E -hävittäjiä valmistavan tuotantolinjan. Kyseessä on merkittävä askel teknologiansiirtoohjelmassa ja yritysten sitoutumisessa uusien liiketoimintamahdollisuuksien kehittämiseen.

Brazil_GR_FAL_2Brasiliassa sijaitsevan Gripen E -hävittäjien tuotantolinjan käyttöön vihkimiseen osallistui mm. korkean tason siviili- ja ilmailuviranomaisia sekä Brasilian presidentti Luiz Inácio Lula da Silva, puolustusministeri José Mucio Monteiro ja Brasilian ilmavoimien komentaja kenraali Marcelo Kanitz Damasceno. Tilaisuudessa oli läsnä luonnollisesti myös Saabin toimitusjohtaja Micael Johansson.

Käyttöön vihitty tuotantolinja on ensimmäinen Gripen E -hävittäjien valmistuspaikka Ruotsin ulkopuolella ja merkittävin sitoumus Saabilta hävittäjäekosysteemin tuomisesta Brasiliaan.  Gavião Peixotoon on jo aiemmin perustettu Gripen-kehityskeskus (Design and Development Network, GDDN) -keskus sekä Gripen-koelentokeskus (Gripen Flight Test Center, GFTC. Embraerin tehdasalueella on nyt siis valmiudet hävittäjien kehittämiseen, tuotantoon ja koelentoihin.

Uusi tuotantolinja saa kokoonpantavat lentokonerakenteet Saabin tehtaalta Linköpingistä ja São Bernardo do Camposista. Embraer valmistaa Gavião Peixoton tuotantolinjalla 15 Gripen E -hävittäjää, joista ensimmäiset toimitetaan Brasilialle vuodesta 2025 lähtien. Embraerin työntekijät ovat olleet hakemassa oppia hävittäjien rakentamisesta Ruotsissa Saabin Linköpingin tehtaalla työskennellen yhdessä ruotsalaisten työntekijöiden kanssa jo Brasiliaan toimitettujen hävittäjien valmistuksessa.

89fb0985932d1c4d_800x800arBrasilia tilasi vuonna 2014 Saabilta 36 Gripen -hävittäjää, joista 28 on yksipaikkaisia Gripen E -hävittäjiä ja kahdeksan Gripen F -hävittäjää. Yksipaikkaiset Gripenit saivat Brasilian ilmavoimissa tyyppimerkinnän F-39.

  Huhtikuussa 2023 Saab ja Embraer kertoivat allekirjoittaneensa yhteisymmärryspöytökirjan uusista liiketoimintamahdollisuuksista ja kasvattavansa Brasilian roolia Gripen-hävittäjähankkeessa. Tavoitteena on valmistaa Brasiliassa myös tulevaisuuden Gripen-tilaustan hävittäjiä eri valtioiden tarpeisiin. Osapuolet kehittävät myös Embraer C-390 Milleniuem -monitoimikuljetuskonetta Ruotsin tarpeisiin.

Lue myös: