Saab ja Embraer kasvattavat brasilialaisvalmistajan roolia tulevissa Gripen E/F -hävittäjäsopimuksissa

Saab_Embraer_GDDNSaab ja Embraer syventävät yhteistyötään Gripen E/F -monitoimihävittäjien markkinoinnissa sekä kehityshankkeissa. Hävittäjille haetaan markkinoita Brasilian lisäksi laajemminkin Latinalaisesta Amerikasta ja Embraerin roolia kasvatetaan entisestään.

89fb0985932d1c4d_800x800arSaab ja Embraer ovat allekirjoittaneet yhteisymmärryspöytäkirjan, jonka mukaan brasilialaisvalmistajan roolia tulevien Gripen-sopimusten osalta kasvatetaan. Uusia liiketoimintamahdollisuuksia haetaan erityisesti Latinalaisen Amerikan alueelta.

Yhteistyön kehittämistä tukevat Gavião Peixotossa sijaitsevat Gripen GDDN-kehityskeskus (Gripen Design and Development Network), Gripen GFTC-koelentokeskus (Flight Test Centerin) ja loppukokoonpanolinja.

"Molemmat yhtiöt ovat tehneet yhteistyötä tarjotakseen Brasilialle erinomaisen vuosikymmeniä kestävän suorituskyvyn. Tämä yhteisymmärryspöytäkirja on tärkeä askel kohti Saabin ja Embraerin välisen yhteistyön laajentamista uusille alueille Brasilian ulkopuolelle", sanoi Saabin toimitusjohtaja Micael Johansson.

Saab_EmbraerYhteistyötä tehdään myös tulevaisuuden hävittäjähankkeiden suunnittelussa ja teknisissä tutkimuksissa. Tämä vahvistaa Saabin Brasilian puolustusteollisuudelle toteuttamaa teknologiasiirtoa Brasilian ilmavoimien (Força Aérea Brasileira) nykyisen Gripen-ohjelman puitteissa. Yhteistyö tukee samalla myös Gripen E/F -hävittäjien kehityshankkeita vuoteen 2060 saakka sekä muiden tulevaisuuden hävittäjien tarpeita.

"Saab ja Embraer ovat kaksi maailman johtavaa toimijaa ilmailuteollisuuden saralla tuotteissa ja insinöörityössä. Molemmat yritykset voivat yhdessä kasvattaa liiketoimintaansa uusilla markkinoilla ympäri mailmaa", sanoin Embraerin toimitusjohtaja Bosco da Costa Junior.

GripenE_ilmassaSaab 39E/F Gripen -hävittäjät on valmistajan mukaan suunniteltu voittamaan mikä tahansa vastustaja. Saabin mukaan konetyyppi on tehty proaktiivisille ilmavoimille ja sisältää viimeisintä tarjolla olevaa teknologiaa, jonka on määrä varmistaa ilmaherruus haastavissa toimintaympäristöissä.

Brasilian hallitus solmi Saabin kanssa vuonna 2014 sopimuksen 28 yksipaikkaisesta Gripen E- ja kahdeksasta kaksipaikkaisesta Gripen F-koneesta. Brasiliassa operatiivisessa käytössä olevan hävittäjän yksipaikkainen versio on saanut tyyppimerkinnän F-39. Ruotsin ilmavoimat puolestaan on tilannut Saabilta 60 yksipaikkaista Gripen E -hävittäjää.

GripenE_brazil_2Gripen E/F -hävittäjiä valmistetaan ja kehitetään yhdessä brasilialaisten kumppaneiden Embraerin, AEL Sistemasin, Akaerin, Atechin sekä Saabin oman alihankintaorganisaation kanssa. Kyseessä on yksi suurimmista käynnissä olevista teknologian siirtohankkeista Brasiliaan, jonka myötä Brasilian teollisuus saa tietotaitoa ylisoonisen hävittäjän kehittämiseen, valmistamiseen, koelentoihin ja ylläpitotoimiin.

Saab ja Embraer julkistivat myös yhteishankkeen C-390 Millenium -monitoimikuljetuskoneen yhteisestä kehittämisestä.

Lue myös: