SM-viikolla taitolentokoneet Helsinki-Malmin taivaalla - amerikanraudat asematasolla

taitolento_1Malmin lentoasemalla järjestetään heinäkuun ensimmäisellä viikolla ilmailusta ja autoista kiinnostuneille kaksi tapahtumaa. SM-viikon aikana historiallisella lentoasemalla mittelöidään taitolennon suomenmestaruuksista 3.-7. heinäkuuta. Oman lisänsä tuo perjantainen FHRA:n precruising-tapahtuma.

Taitolennon suomenmestaruuksista kisataan nyt Suomen Ilmailuliiton 100-vuotisjuhlavuonna ensimmäistä kertaa Helsinki-Malmin historiallisella lentoasemalla. Tapahtuma on osa neljättä kertaa järjestettävää Suomen Olympiakomitean SM-viikkoa.

SM-viikkoon liittyviä tapahtumia järjestetään neljän päivän aikana niin maalla kuin vedessä pääosin ympäri Vantaan kaupunkia.

taitolento_2SM-viikko kokoaa yli 1000 urheilijaa 23 lajin huipulta heinäkuun alussa pääosin Vantaalle kilpailemaan SM-mitaleista. Moottori- ja purjetaitolennon mestaruuksista kisataan Helsingin omalla lentokentällä Malmilla.

Virallisesti SM-viikko avataan torstaina 4.7. Vantaan Vauhtikeskuksessa. Tuolloin kilpaillaan trialpyöräilyn, minisupermoton, X-trialin ja super enduron SM-kisoissa.

Taitolennon osalta keskiviikko 3.7. on virallinen harjoituspäivä. Silloin on suunniteltu lennettäväksi kello 9-14 ja 18-20 välisinä aikoina.

Varsinaiset kilpailupäivät ovat torstai 4.7. ja perjantai 5.7. Sään estäessä kilpailemisen varapäivinä toimivat lauantai 6.7. ja sunnuntai 7.7.

Ensimmäisenä suunniteltuna kisapäivänä eli torstaina lentoja on kello 9-14 ja 18-20. Ilta-aikaan taivaalla lennetään hiljaisissa purjekoneluokissa.

DC3_ilmassaToisen kisapäivän eli perjantaina aikana lennetään samaten kello 9-14 ja 18-20. Ilta-aikaan kisataan Power Advanced -luokassa.

Tuolloin ilmassa nähdään myös Douglas DC-3 -koneen lentoja sekä laskuvarjohyppääjiä. Asematasolle kokoontuu näytteille merkittävä määrä historiallisia autoja FHRA:n (Finnish Hot Rod Association) järjestämään Cruising Pre-Party vol. 21 -tapahtumaan.

Kisa-aikoina ilmassa nähdään arviolta kuusi taitolentosuoritusta tunnissa. Harjoituspäivänä lentoja on vähemmän, kun kilpailijat kertaalleen käyvät läpi ohjelmaansa. Kilpailuajat ja ilmatilavaraus on sovitettu yhteen Helsinki-Vantaan lentoaseman kaupallisen liikenteen kanssa.

Taitolentokisa käydään kuutiokilometrin kokoisessa ilmatilavarauksessa, joka sijaitsee Malmin käytöstä poistetun kiitotien 09/27 pohjoispuolella. Lennot  sijoittuvat 1000 - 4000 jalan korkeuksiin.

Moottorikoneilla kilpaillaan neljässä luokassa, jotka ovat Primary, Sportsman,Intermediate ja Advanced. Purjekoneilla on kolme luokkaa Sportsman, Intermediate ja Advanced.

Kilpailulentoja on luokasta riippuen 2 - 5. Suorituksen arvioi tuomaristo. Se arvostelee lentosuorituksen geometriseen puhtauteen perustuen. Sallittuja liikeitä ja niiden yhdistelmiä on tuhansia.

Kilpailutoiminnan aikana lentopaikan normaalia toimintaa rajoitetaan. Laskeutuminen ja nousu ovat mahdollisia mutta erityisesti laskukierrostoimintaa tullaan rajoittamaan.

FHRA_MalmillaTaitolennon SM-kilpailuja voi tulla seuraamaan ilmaiseksi kuten myös perjantaina FHRA:n tapahtumaa. Parhaat katselupaikat taitolennon osalta ovat todennäköisesti Malmin lentoaseman pysäköintipaikalla lentokonehallin läheisyydessä. Sen lisäksi näkyvyyden pitäisi riittää myös Malmin pyöreän terminaalin terassilta sekä ravintola Check-Inin ikkunoista.

Taitolennon SM-kilpailun palkintojen jako on  lauantaina kello 14.00 Malmin lentokentän temrinaalissa.

Urheilutaitolentäjät ry muistuttaa myös ympäristöasioista. Yhdistyksen laskelman mukaan koko Taitolennon SM 2019 -kilpailun harjoitus- ja suorituslentojen yhteenlasketut hiilidioksidipäästöt vastaavat vain yhden hengen Suomi-Thaimaa -lomalennon päästöjä.

Urheilutaitolentäjät on myös kompensoinut päästöt  tukemalla Gold Standard -sertifioituja kestavän kehityksen hankkeita.

Lue myös aikaisempi huhtikuussa 2019 julkaistu uutisemme aiheesta: