Suomalainen RPAS-ratkaisu parantaa sähköverkon luotettavuutta - tarkastuskustannukset puolittuvat

Fingrid_voimalinja_2Suomalainen start up -yritys Sharper Shape kuvasi syksyllä 2014 sähköverkkoja RPAS-laitteen (Remotely Piloted Aircraft System) koelennoilla Itä-Suomen Tuupovaarassa. Koelentoryhmän arvion mukaan miehittämättömien ilma-alusten käyttö voimalinjojen tarkastuksessa voisi jopa puolittaa kustannukset.

Koelentojen avulla pyrittiin esittelemään uusia teknisiä ratkaisuja ja kustannustehokkuutta koko sähkönjakelualalle. RPAS-laitteen keräämän tiedon avulla sähköyhtiöiden on entistä helpompi kohdentaa huolto- ja korjaustoimia kriittisillä alueilla. Toiminnan sujuvoittamiseksi tarvitaan vielä joitakin teknisiä viilauksia sekä säädösten muutoksia. Koelentoja seurasi myös Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi, joka valmistelee lainsäädäntöä RPAS-laitteiden käytölle.

Kustannustehokkuuden ohella RPAS-laitteet helpottavat toimintaa myös suurissa myrskyjen aiheuttamissa jakeluverkon ongelmissa ja niiden kartoittamisessa.

SharperShape_RPAS_1"Miehittämättömät ilma-aluksemme keräävät saman tiedon, joka vaati aiemmin oikean helikopterin käyttöä. Sovelluksemme ansiosta voimalinjojen tarkistukset voidaan tulevaisuudessa tehdä helpommin, nopeammin ja kusannustehokkaammmin", selventää Sharpes Shapen perustaja Tero Heinonen.

Yhtiön käyttämä robottihelikopteri on varustettu laser-mittauslaittein ja kameroin. Se voi kuljettaa maksimissaan 8 kg:n hyötykuorman. Suuremman noin tunnin toiminta-ajan mahdollistavan akun kanssa hyötykuorma on 6 kg. Kopterin laserskanneri muodostaa alueesta 3D-kartan, jossa näkyvät voimalinjat, rakennukset, metsä ja kasvillisuus.

Sharper Shape sai syksyn 2014 aikana hyväksynnän myös entistä laajempaan toimintaan RPAS-laitteilla. Sille myönnetty BVLOS -lupa (Beyond Visual Line of Sight) mahdollistaa lennot ilman suoraa näköyhteyttä RPAS-laitteeseen. Yhtiö odottaa suurta kysynnän kasvua  RPAS-ratkaisuissa.

Sharper Shapen käyttämässä RPAS-kopterissa on kolminkertainen varmistus telemetrian ja ohjauskäskyjen lähettämiseksi. BVLOS mahdollistaa entistä laajempien alueiden kartoituksen ja vaikka öljy- tai kaasuputkilinjan sekä rautatien seuraamisen toiminta-aika huomioiden. Tarkastuspalvelua tarjoaa suomalainen Next Eagle Ltd.

Lue myös: