Suomalaisjoukot jatkoivat Tbilisistä Kabuliin odotetusti C-17 Globemaster III -kuljetuskoneella

C-17_takeoffIlmavoimien Airbus (CASA) C-295M -kuljetuskoneet jäivät odotetusti Georgian Tbilisiin, josta suomalaisjoukkojen matka Afganistaniin jatkui suuremmalla Boeing C-17 Globemaster III "Moose"-kuljetuskoneella. Suomen puolustusministeriö vahvisti lauantai-illasta suojausjoukon saapuneen Kabulin lentokentälle.

C-17_FR24Perjantaina 20. elokuuta Suomesta matkaan lähtenyt suojausjoukko lensi kahdella C-295M -kuljetuskoneella Puolan Katowicessa ja Romanian Bukarestissa tehtyjen välilaskujen jälkeen Georgian Tbilisiin.

Suomalaiskoneet eivät enää jatkaneet matkaansa Tbilisistä kohti Afganistania vaan kuljetus vaihtui odotetusti. Kabul sijaitsee erittäin korkean maaston takana.

Tbilisiin on ollut sijoitettuna ainakin kaksi SAC-lentokuljetuspooliin kuuluvaa Boeing C-17 Globemaster -konetta, jotka ovat lentäneet viimeaikoina tiiviisti Tbilisin ja Kabulin väliä. Parhaimmillaan konetyypillä on evakuoitu Afganistanista kerrallaan 823  ihmistä. Matkustajamäärä on Yhdysvaltain ilmavoimien vahvistama.

Kabul_HamidKarzaiC-17 Globemaster III -kuljetuskone nousi suomalaisjoukkojen Tbilisiin saapumisen jälkeen jälleen ilmaan kohti Kabulia. Puolustusministeriö vahvistikin lauantai-iltana Puolustusvoimien suojausjoukon saapuneen turvallisesti Kabulin lentokentälle, jossa se on jo aloittanut tehtävänsä toteuttamisen.

Suomi on aiemminkin käyttänyt SAC-lentokuljetuspoolin (Strategic Airlift Capability) Boeing C-17 Globemaster -koneita. SAC on kymmenen Nato-maan ja kahden rauhankumppanimaan, Ruotsin ja Suomen yhteisohjelma.

08-0003_130518Boeing C-17 on 53 metriä pitkä ja sen siipien kärkiväli on 52 metriä. Sivuperäsin nousee 16,8 metrin korkeuteen. Suurin lentoonlähtöpaino on 265 350 kiloa ja maksimikuorma 77 500 kg.

Suomi kuljettuttanee evakuoitavat henkilöt takaisin Tbilisiin, josta heidät kuljetetaan aikanaan Suomeen. Tarkoituksen on evakuoida Afganistanista kaikkiaan 240 henkilöä, joista osa on jo saapunut Suomeen.

C-17_ruumaAinakin Smart Wingsin tilauslento on kuljettanut matkustajia Oslon kautta Suomeen ja Helsinki-Vantaallekin Afganistanin evakuointioperaation aikana.

Lauantaina 21. elokuuta Suomesta lähti pääjoukon perään myös Ilmavoimien Gates Learjet (LJ-3), joka lensi samaista reittiä Katowiceen ja jatkoi edelleen Bukarestiin ja kohti Georgiaa.

Liikesuihkukoneella voidaan kuljettaa esimerkiksi vaihtomiehistöä, huoltohenkilökuntaa tai varaosia. Lento liittyy todennäköisesti Afganistanissa käynnissä olevaan operaatioon. MH

LJ-3_160120LJ3_Fr24_1LJ3_FA_1

LJ3_FA_2

 

 

 
Lue myös: