Suuret lentoyhtiöt kiertävät Afganistanin ilmatilaa - lennonvarmistuspalvelua ei ole tarjolla

kurva_ilmassa(Päivittynyt klo 10.15) Suuret lentoyhtiöt kuten British Airways, KLM ja Singapore Airlines sekä Finnair ovat uudelleenreitittäneet lentojaan kiertämään Afganistanin ilmatilaa. Maan pääkaupungin Kabulin raportoidaan siirtyneen Talibanin hallintaan. Afganistanin yli kulkee normaaliaikoina merkittämä määrä Euroopan ja Asiaan välisestä lentoliikenteestä. Yhdysvaltain joukkojen kerrotaan ottaneen Afganistanin lennonvarmistuksen osin takaisin haltuunsa, mutta lentotiedotusalue on nyt valvomatonta ilmatilaa.

Lentoliikenne on hiljentynyt Afganistanin yllä, kun suuret toimijat monet suuret toimijat British Airways, KLM ja Singapore Airlines ovat reitittäneet lentonsa pois maan ilmatilasta. Myös Finnair ilmoitti maanantaiaamupäivästä kiertävänsä Afganistanin ilmatilan toistaiseksi. Tällä hetkellä se vaikuttaa lentoaikaan pidentävästi suomalaisyhtiön reitillä Helsingin ja Bangkokin välillä.

Merkittävä määrä lentoliikenteestä Euroopan ja Aasian välillä kulkee normaalisti ruuhkaisen Afganistanin ilmatilan läpi lähes suoraan Kabulin ylitse. Reitti kulkee Turkmenistanista Afganistaniin ja edelleen Pakistaniin sekä Intiaan.

FinnairA350tailAfganistan on jo pitkään ollut ilmailuviranomaisten konfliktialueiden listalla. Eri toimijoilla on alueelle merkittäviäkin korkeusrajoituksia lennoilleen. Afganistanin korkean maaston alueella osa yhtiöistä lentää 25 000 jalkaa maanpinnan yläpuolella ja osa lentopinnan 260 yläpuolella. Tällä pyritään välttämään mahdolliset maasta-ilmaan laukaistavat ohjukset.

Lentoturvallisuus sekä matkustajien turvallisuus on lentoyhtiöissä etusijalla ja monet toimijat ovat ottaneet nyt lisää etäisyyttä Afganistanin ilmatilan käyttöön.

Vuonna 2019 alueen lentoliikenne häiriintyi merkittävästi Pakistanin ja Intian välisen kiistan seurauksena. Se toi merkittäviä viiveitä lentoliikenteelle, kun Pakistanin ylilentävä liikenne ei saanut lupaa jatkaa Intiaan.


Afganistan on nyt valvomatonta ilmatilaa

FR24_AFGANISTAN_1Afganistanin siviili-ilmailuviranomainen tiedottaa lentotiedotusalueensa olevan nyt valvomatonta ilmatilaa ja se on sotilastoimijoiden hallussa.  Lentotiedotusalueella ei ole tarjollalennonvamistuspalvelua ja viranomainen kehottaa lentoyhtiöitä kiertämään ilmatilan.

Afganistan on informoinut tilanteesta viereisiä lennonjohtoalueita.

Kabulin Hamid Karzain lentokenttä on suljettu siviililentoliikenteeltä toistaiseksi.

Afganistanin siviili-ilmailuviranomainen oli kesäkuussa 2021 pyytänyt Nato-maita siirtämään lennovarmistuksen takaisin sen haltuun Kabulissa.

 Afganistanin ilmatilaa voi seurata Flightradar 24 -palvelusta.


Eri valtiot evakuoivat kansalaisiaan Afganistanista

Maanantaina 16. elokuuta Kabuliin on saapunut vielä siviili-ilmailuliikennettä, kun Turkish Airlinesin lento laskeutui sinne aikaisin aamulla. Yhdysvaltain raportoidaan evakuoineen kansalaisiaan C-17 Globemaster -kuljetuskoneella. Sen kyydissä kerrotaan olleen huimat 800 matkustajaa.

Myös Suomi on ollut aikeissa toteuttaa evakuointilennon Kabulista. Afganistanin turvallisuustilanteen johdosta Suomen Kabulin-suurlähetystö on suljettu 16. elokuuta lähtien toistaiseksi, koska sillä ei ole enää toimintaedellytyksiä.

Yhdysvaltain ulkoministeriö kertoi 15. elokuuta USA:n joukkojen ottaneen Kabulin lennovarmistus haltuunsa. Yhdysvaltain joukot turvaavat Hamid Karzain kansainvälistä lentoasemaa, jonka kautta USA evakuoi kansalaisiaan sekä liittoununeiden henkilökuntaa siviili- ja sotilaslennoilla. Lähipäivien aikana Yhdysvallat evakuoi tuhansia Afganistanista.

Viimeisen 48 tunnin aikana USA on kasvattanut joukkojensa määrä alueella lähes 6000 sotilaaseen. Päämäärä oli ottaa haltuun lennonvarmistuspalvelut. MH

Päivitys 16.8. kello 10.15: Lisätty tieto, että myös Finnair kiertää Afganistanin ilmatilan toistaiseksi.