Suomen Puolustusvoimat tutustui Embraer C-390 -monitoimikuljetuskoneen suorituskykyihin

PT-ZNG_090922eSuomen Puolustusvoimien edustajat tutustuivat brasilialaisvalmisteiseen Embraer C-390 -monitoimikuljetuskoneeseen Pirkkalassa 9. syyskuuta. Embraer esitteli koneen suorituskykyjä Puolustusvoimien edustajille kahdella esittelylennolla. Kolmipäiväinen Suomen vierailu on ensimmäinen kyseiselle konetyypille. Lentoposti.fi kertoi koneen saapumisesta Suomeen uutisessaan 8. syyskuuta.

PT-ZNG_090922bEmbraer C-390 -monitoimikuljetuskoneella voidaan kuljettaa joukkoja sekä rahtia. Niiden lisäksi se tarjoaa myös ilmatankkauskyvyn ja uutena suorituskykynä mukana on myös maasto- ja metsäpalojen sammutuskyky.

Ilmavoimat vahvisti Lentoposti.fi:lle tutustuvansa Embraer C-390 -koneen tarjoamiin suorituskykyihin. Esittelyssä on kyse normaalista tiedonvaihdosta ja markkinakartoituksesta koneen valmistajan ja Puolustusvoimien välillä. 

FR24_KC390_TMP_demo_1Tampere-Pirkkalaan ilmavoimien vieraaksi torstaina 8. syyskuuta saapunutta siviilirekisteröityä Embraer C-390 Millenium -monitoimikuljetuskonetta esiteltiin Suomen Puolustusvoimien edustajille kahdella lennolla perjantaina 9. syyskuuta. Kuljetuskoneen on määrä lähteä Suomesta lauantaina 10. syyskuuta.

Monitoimikuljetuskoneen esittelylennot suuntautuivat Pirkkalan lentokentän koillispuolella sijaitseville harjoitusalueille. Koneella tehtiin myös lähestymisiä Hallin lentokentälle. Ensimmäinen esittelylento kesti noin 1,5 tuntia ja jälkimmäinen noin tunnin ja 45 minuuttia.

Ilmavoimat kertoi Lentoposti.fi:lle, että Puolustusvoimilla ei ole käynnissä olevaa hanketta tai hankintaa vastaavan suorituskyvyn hankkimiseksi. Kyseessä oli siis normaali markkinatilanteen kartoitus ja tiedonvaihto uudehkosta suihkumoottoroidusta laajan suorituskyvyn omaavasta kuljetuskoneesta.

PT-ZNG_090922Suomen Ilmavoimilla on käytössään kolme Airbus C-295M -kuljetuskonetta. Niitä käytetään puolustusvoimien materiaali- ja henkilökuljetuksiin kotimaassa sekä ulkomailla. Yksi koneista on varusteltu valvontakoneeksi. Näistä koneista kaksi ensimmäistä toimitettiin Suomeen vuonna 2007 ja kolmas vuonna 2011.

Suomen Puolustusvoimilla on lisäksi käytettävissä vuosittain SAC-lentokuljetuspoolista (Strategic Airlift Capability) 100 lentotuntia Boeing C-17 Globemaster III -kuljetuskoneilla. Lentokuljetuspoolin C-17 -sotilaskuljetuskone vieraili Suomessa viimeksi Utin jääkärirykmentissä 31. elokuuta 2022. MH, HK

Lue myös: