Suomi mukaan kansainväliseen Itämeren maiden ilmavoimien-yhteisharjoitukseen

f18_brteSuomi on mukana 8.-9. lokakuuta 2013 järjestettävässä kansainvälisessä ilmavoimien Baltic Region Training Event (BRTE) -harjoituksessa. Jo kuudettatoista kertaa järjestettävän harjoituksen tavoitteena on Itämeren alueen turvallisuuden ja valvonnan kehittäminen. Suomi osallistuu harjoitukseen nyt neljättä kertaa.

NATO:n järjestämä harjoitus toteutetaan Suomen, Viron, Latvian ja Liettuan ilmatilassa sekä kansainvälisessä ilmatilassa. Suomen Ilmavoimat osallistuu lentotoimintaan kahdella McDonnell Douglas F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjällä miehistöineen. Harjoituksessa testataan lentotoiminnan ohella myös tilannetiedon vaihtoa ja yhteistoimintaa eri maiden johtokeskusten välillä.

Suomen Ilmavoimien tavoitteena harjoituksessa on kehittää pohjoisen Itämeren alueen ilmavoimien välistä yhteistyötä ja edistää Naton ja sen rauhankumppaneiden välistä yhteistoimintakykyä. Kansallisena osatavoitteena on etenkin Viron ja Suomen välisen yhteistyön toteuttaminen ja kokemuksien hankkiminen. Tämänkertaisessa harjoituksessa suomalaiskoneet tukeutuvat Viron Ämarin tukikohtaan.

e3a_net_natoHarjoituksen lentotoimintaan osallistuu Suomen Hornet-parin lisäksi neljä Belgian ilmavoimien Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon -hävittäjää, Liettuan ilmavoimien Let L410 -kuljetuskone sekä NATO:n ja Ranskan Boeing E-3A Sentry AWACS-johtokoneet. Virosta harjoituksessa on mukana Antonov An-2 -kuljetuskone sekä Robinson R44  ja AgustaWestland A139 -helikopterit.

NATO on järjestänyt BRTE-harjoituksia säännöllisesti vuodesta 2008. Jäsenmaiden lisäksi harjoituksiin osallistuu myös NATO:n rauhankumppaneita. Suomi liittyi harjoituskokoonpanoon ensimmäisen kerran vuonna 2012. Edellisen kerran Suomi oli mukana yhteisharjoituksessa viime keväänä.

 

Lue myös: