Tarjouskilpailu viiden maakuntakentän liikenteestä käynnistymässä - uusi sopimuskausi 30.7.2023 saakka

SE-MFZ_150721Liikenne- ja viestintävirasto Traficom tulee käynnistämään tarjouskilpailun reittilentoliikenteen hankkimiseksi valtion tukemana viiden maakuntalentoaseman ja Helsinki-Vantaan lentoaseman välille. Hankinta koskee lentoyhteyksiä Joensuuhun, Jyväskylään, Kajaaniin sekä Kokkola-Pietarsaareen ja Kemi-Tornioon. Sopimusten välillä on vähintään kahden kuukauden ajanjakso, jolloin lentoliikenne toteutuu mahdollisesti markkiehtoisesti ilman valtion tukia.

"Olemme toimittaneet tarjouspyyntöilmoituksen Euroopan komissiolle, ja tarjouskilpailu alkaa, kun komissio julkaisee tarjouspyynnön EU:n virallisessa lehdessä. Julkaisu tapahtuu arvolta 2-4 viikon sisällä. Julkaisemme heti tämän jälkeen julkisen palveluvelvoitteen ja tarjouspyyntömateriaalin myös Traficomin nettisivuilla ja tiedottamme tarjousajan alkamisesta", kertoo johtaja Pipsa Eklund.

ES-NSH_100521aLentoliikennettä hankitaan Helsingin ja Joensuun, Helsingin ja Jyväskylän, Helsingin ja Kajaanin lentoasemien välille sekä kolmioreittinä Helsingin ja Kokkola-Pietarsaaren sekä Kemi-Tornion lentoasemien välille ajalle 31.10.2022–30.7.2023.

Nykyisin kyseisiä reittejä operoivat nykyisin Amapola Flyg, NyxAir ja DAT A/S (DAT LT).

Kilpailutus perustuu eduskunnan myöntämään määrärahaan lentoliikenteen ostoihin

Eduskunta hyväksyi 11. maaliskuuta 2022 vuoden ensimmäisessä lisätalousarviossa 17 miljoonan euron määrärahan, joka voidaan käyttää lentoliikenteen julkisen palveluvelvoitteen kustannusten kattamiseen. Traficom asettaa julkisen palveluvelvoitteen reittiväleille.

OY-CIU_230919Kyseessä on eduskunnan myöntämä määräaikainen tuki lentoliikenteen hitaasta elpymisestä johtuen. Se perustuu aiempaan vuonna 2020 tehtyyn väliaikaiseen ratkaisuun, jolla pyritään yhdessä kaupunkien kanssa uudelleen rakentamaan markkinaehtoinen lentoliikenne viidelle lentoasemalle koronapandemiaa edeltävää tasoa kohti.

Tällä hetkellä käynnissä oleva lentoliikenne näille viidelle kentälle päättyy valtion hankkimana 14. elokuuta 2022. Tuettuihin lentoyhteyksiin tulee vähintään kahden kuukauden katkos hankintaprosessin kestosta johtuen, mikäli markkinaehtoista palvelua yhteysväleille ei tässä välissä synny.

"Kaikille on varmasti tärkeintä, että lennot saadaan alkamaan 31.10.2022 ja tarpeettomia viivästyksiä ei synny. Lentoliikennettä tukemalla turvataan välttämättömät yhteydet Helsingin ja maakuntakenttien välillä ja edesautetaan markkinaehtoisen liikenteen alkamista alueilla viimeistään elokuussa 2023", Eklund sanoo.

Lue myös: