Terveydenhuollon ammattilaiset ottavat matkustajat vastaan Helsinki-Vantaan lentoasemalla

IMG_20200323_003420Suomeen odotetaan lähipäivinä saapuvaksi huomattava määrä eri puolilta maailmaa palaavia suomalaisia matkailijoita useilla kotiutuslennoilla. Koronavirustartuntariskin minimoimiseksi lentoasemalla saapuvia matkustajia ohjataan  toimimaan oikein heti heidän saapuessaan maahan.

Rajavartiolaitos jakaa kaikille Suomeen saapuville ohjeistuksen, jossa jokainen ulkomailta saapuva ohjataan kahden viikon kotikaranteeniin. Ohjausta tehdään lentokentällä sekä kuulutuksin että jakamalla kaikille maahan saapuville tietoa ja esitteitä koronaviruksesta, sen torjunnasta ja hoito-ohjeista. Ohjeissa neuvotaan myös pitämään turvaväliä muihin ihmisiin ja välttämään lähikontakteja.

IMG_20200323_004019Matkailijoita on vastassa myös terveydenhuollon ammattilaisia ohjaamassa ja neuvomassa ihmisiä henkilökohtaisesti. Suomen Punainen Risti (SPR) tukee terveydenhuollon ammattilaisia vastaanotossa ja ohjaamisessa.

Terveydenhuollon ammattilaiset ja SPR:n vapaaehtoiset työskentelevät kahdessa vuorossa, joten paikalla on aina osaavia ihmisiä auttamassa terveydenhoitoon liittyvissä kysymyksissä.

THL:n jatkamaa koronavirustietoutta on tarjolla tuloaulassa merkittävästi julisteina ja tietopaketteina. Samaa tietoa jaetaan myös lentoaseman bussiasemalla, taksiasemalla ja juna-asemalla. Terminaaleissa on lisäksi kuulutukset suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi koskien karanteenia.

Koska saapuvia matkailijoita on paljon, on lentoasemalla kiinnitetty erityistä huomiota palaavien matkailijoiden liikkumiseen lentoasemalla ja sen lähistöllä.

IMG_20200323_004033Lentoasemalla Finavia ohjeistaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeiden mukaisesti palaavia matkailijoita vähintään yhden metrin turvaväliin.

Matkustajille on järjestetty rajatarkastuksen edustalla odotustilat, joissa he voivat odottaa ennen rajatarkastukseen siirtymistä. Tämä on tarpeen siksi, että lennoilta saapuvien matkustajien on mahdollista odottaa väljemmin kuin tiiviissä jonossa.

Lennoilta saapuvien henkilöiden määrää rajoitetaan lentokenttäbusseissa, jotka tuovat matkustajat koneesta terminaaliin.

Lisäksi saapuvia matkustajia ohjeistetaan myös kotiin siirtymisessä muun muassa kuulutuksin. Ulkomaan lennoilta saapuvia matkustajia kehotetaan välttämään julkista liikennettä koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Rajalla jo karanteeniin määrättyjen henkilöiden on pidättäydyttävä mahdollisuuksien mukaan julkisen liikenteen käytöstä ja noudatettava saatuja ohjeita.

THL ja Turun yliopiston tekemän mallinnuksen mukaan noin 11 300 ihmisen arvioidaan tarvitsevan Suomessa sairaalahoitoa uuden koronaviruksen vuoksi. Heistä tehohoitoa tarvitsee 3 600 potilasta.

THL-mallinnusMallissa on oletettu, että sairaalaan päätyvä tartunnan saanut henkilö joutuu sairaalaan keskimäärin 10 päivän kuluttua tartunnasta. Sairaalajakson keskimääräiseksi pituudeksi on mallinnuksessa oletettu kahdeksan päivää. Tehohoitoon joutuvan potilaan oletetaan keskimäärin tarvitsevan sekä kahdeksan päivää sairaalahoitoa että kahdeksan päivää tehohoitoa.

THL:n mukaan 25.3. mennessä tapauksia on todettu yhteensä noin 375 000 maailmanlaajuisesti. Yhteensä 195 maata on raportoinut tartunnoista.

Suomessa on todettu 25.3. mennessä yhteensä 880 laboratoriovarmistettua uuden koronaviruksen (COVID-19) aiheuttamaa tautitapausta. Suurin osa Suomessa todetuista COVID-19-tapauksista on ollut lieviä. Sairaalahoitoa vaativia potilaita on tällä hetkellä 82, joista 22 on tehohoidossa.

Koronavirusepidemian pituudeksi arvioidaan THL:n mukaan nykyisillä tiedoilla 4-6 kuukautta.