Tositapahtumiin perustuva Sully - Uroteko Hudson-joella laskeutuu elokuvateattereihin

Sully_ohjaamossaOdotettu Clint Eastwoodin ohjaama ja tuottama sekä Tom Hanksin tähdittämä ilmailuelokuva Sully - Uroteko Hudson-joella saa ensi-iltansa perjantaina. Luvassa on suihkumoottorin jylyä, unettomia öitä, painostavia kuulemistilaisuuksia - ja hienoa lentämistä. 

Sully - Uroteko Hudson-joella (alkuperäinen nimi Sully)  kertoo US Airwaysin lennosta US1549 ja pääosassa on sen kapteeni Chesley B. Sullenberger III eli Sully. Kyseessä on elokuva 15. tammikuuta 2009 tapahtuneesta erinomaisen harvinaisesta suihkuliikennekoneen onnistuneesta pakkolaskusta veteen.

Tapaus tunnetaan nykyisin nimellä Hudson-joen ihme. Lentoposti.fi -tiimi kävi katsomassa elokuvan ennakkoon ja suosittelee sitä erityisesti ilmailusta kiinnostuneille. Lentopelkoisten kannattanee jättää leffa suosiolla väliin, vaikka lopputulema onkin onnellinen.

Sully_evakuointiKun kapteeni Sullenberger ja perämies Jeffrey Skiles laskeutuivat Airbus A320 -koneella (N106US) New Yorkin Manhattanin saaren ja New Jerseyn välissä virtaavaan hyiseen Hudson-jokeen, koneessa oli mukana 150 matkustajaa ja viiden hengen miehistö.

Airbusin ohjaajat eivät olleet tavanneet toisiaan aiemmin, mikä suuressa lentoyhtiössä on arkipäivää (tätä ei elokuvassa suoraan kerrota).  Ohjaamoyhteistyökoulutuksensa ansiosta he kuitenkin osasivat toimia vaikeassa ja ja nopeasti eteen tulleessa tilanteessa. Lentoonlähdössä Airbusia ohjasi perämies Jeffrey Skiles, mutta lintutörmäysten jälkeen Sully ottaa ohjaimet toteamalla "My aircraft".

New Yorkin La Guardia -lentokentältä lähteneen Airbus A320 -koneen molemmat moottorit menettivät tehonsa noin 2800 jalan (900 metrin) korkeudessa koneen lennettyä suureen kanadanhanhiparveen noin kaksi minuuttia lentoonlähdön jälkeen. Suurkaupungissa alapuolella oli vain tiivistä asutusta - ja joki.

Elokuvassa nähdään myös toimintaa lennonjohdossa, joka yrittää löytää liitokoneeksi muuttuneelle Airbusille laskeutumispaikan. Keskeiseksi kysymykseksi filmissä nouseekin se, olisiko kone voinut ilman moottoritehoja sittenkin kaartaa takaisin lähtökentälleen. Onnettomuustutkijoiden tietokonesimulaatiot väittivät niin.

Sully - Uroteko Hudson-joella elokuva perustuu Sullenbergerin ja Jeffrey Zaslow'n kirjaan Highest Duty sekä tähän asti julkaisemattomiin tapahtumiin, jotka eivät mahtuneet kirjan sivuille. 

“Brace, brace, brace - head down, stay down!”

Sully_rannallaElokuvassa nähdään miten matkustajakoneen miehistö joutuu täysin uudenlaiseen tilanteeseen: molempien moottorien menettämiseen matalalla. Onnistuneen laskun seurauksena kapteeni Sullenberger nousee yhtäkkiä tavallisesta rivipilotista amerikkalaisten sankariksi ja koko maailman tuntemaksi julkkiseksi.

Uusi tilanne on epätodellinen, koska samaan aikaan National Transport Safety Boardin (NTSB) onnettomuustutkijat järjestävät tiukkoja kuulemistilaisuuksia. Ne vaikuttavat johtavan erikoisiin johtopäätöksiin tapahtumien kulkua tulkittaessa. Esille nousee lentäjien tunteman ns. airmanshipin sekä maallikoiden tietämyksen erot.

Tarinan muita juonteita ovat median sammumaton tiedonjano ja sen kohteiksi joutuneiden ahdistus kameroiden ristitulessa. Myös suuren yleisön osoittama sankaripalvonta hämmentää Sullya, joka  tapauksen jälkeen tunnistetaan kaikkialla.

Kokonaisuudessaan 208 sekunnin mittaisen tapahtumaketjun ympärille rakennettu elokuva etenee ilman suvantokohtia kerraten onnettomuuden vaiheita, läpikäyden päähenkilön ahdistavia ajatuksia ja kokemuksia sekä näyttäen tiukkoja kuulemistilaisuuksia.

Lento-osuudet on toteutettu 86-vuotiaan Clint Eastwoodin ohjauksessa näyttävästi ja miehistön työskentely ohjaamossa on uskottavaa. Matkustamohenkilökunnan napakka toiminta evakuointitilanteessa kertoo siitä, minkä takia he ovat mukana koneessa.

Sully-elokuvassa nähdään monia onnettomuudessa ja sen pelastustoimissa oikeastikin mukana olleita henkilöitä esittämässä itseään. Heitä on erityisesti pelastajien joukossa. Myös oikeilla tapahtumapaikoilla kuvattiin.

Airbusin jokeen laskeutuminen on luonnollisesti toteutettu tietokone-efekteillä. New York Timesin mukaan pelastustoimet kuvattiin Kaliforniassa tekojärvessä, johon konemalli oli sijoitettu jalustan varaan. Osassa kohtauksissa on kuitenkin mukana matkustajia joesta poimineita New Yorkin lauttoja kuvattuna aidoilla tapahtumapaikoilla.

Sully_NTSBOnnettomuutta tutkinut NTSB oli uuden tilanteen edessä, kun tutkijat kuuntelivat ohjaamoäänitallennusta ja koneen lentäjät olivatkin vielä elossa ja vielä samassa huoneessa tutkijoiden kanssa.

Kuten monissa muissakin ilmailuelokuvissa, käännöstyö jättää hieman toivomisen varaa ilmailusanaston osalta. Luvassa on väärissä paikoissa mm. ilmakuoppaa, lähtövalvontaa ja oikeaa nopeutta sekä vääriä ilmaisutapoja ohjaussuunnissa ja kiitoteiden nimissä.

Myös lentokoneen energian ja polttoaineen riittävyys on sotkettu keskenään. Tosin esimerkiksi ACARS-viestien (Aircraft Communication Addressing and Reporting System) tarkempaa taustoitusta lyhyissä käännösteksteissä ei voi edes edellyttää.

Pienet käännöserheet ovat kuitenkin vain pikkuseikka kokonaisuudessa. Katsottavana on poikkeuksellisen mielenkiintoinen ja toimiva ilmailuelokuva lento-onnettomuudesta, joka päättyi kuitenkin onnellisesti: kaikki 155 koneessa olleet pelastuivat.

Tom Hanks tekee jälleen vahvan roolin ammatilleen omistautuneena jokamiehenä, jolle valtava julkisuus tulee yllätyksenä. Sekä Hanks että perämiestä esittävä Aaron Eckhart tutustuivat lentäjän tehtäviin A320-simulaattorissa.

Elokuva päättyy iloisissa merkeissä ja lopputekstien jälkeen luvassa on Airbusin oikean miehistön ja kiitollisten matkustajien kokoontuminen hangaariin siirretyn turmakoneen äärellä.

Sully - Uroteko Hudson-joella saa ensi-iltansa Suomessa ja Yhdysvalloissa 9. syyskuuta.  Elokuvassa ovat pääosissa Tom Hanks (Sully Sullenberger), Aaron Eckhart (Jeffrey Skiles) ja Laura Linney (Lorrie Sullenberger). MH &TT

USAirways1549_1NTSB:n onnettomuustutkintaraportti US1549:n onnistuneesta laskeutumisesta Hudson-jokeen: Loss of Thrust in Both Engines, US Airways Flight 1549 Airbus Industrie A320-214, N106US

Sully-elokuvan trailerissa mukana myös Chesley "Sully" Sullenberger ja Clint Eastwood:

Lue myös: