Trafi valmistelee strategiaa miehittämättömille ilma-aluksille

trafi_logoLiikenteen turvallisuusvirasto Trafi valmistelee strategiaa miehittämättömille ilma-aluksille. Suomen halutaan ottavan osansa kehittyvästä alasta sekä pärjäävän kovassa kilpailussa.

Ylikansalliset säädökset ja sopimukset säätelevät liikkumista ja liikennöintiä, mutta lainsäädäntö laahaa automaation kehitystä perässä. Ilmailussa miehittämättömien ilma-alusten kansainvälistä ja EU-sääntelyä ollaan vasta laatimassa.

Robonic_Banshee_1Suomelle sääntelemättömyys voi olla myös mahdollisuus. Lähiaikoina valmistuu Trafin johdolla uusi RPAS-strategia, jolla pyritään hyödyntämään Suomen erityisolosuhteet RPAS-toiminnassa. Kilpailuetua arvioidaan saatavan mm. testaustoiminnan sijoittumisesta Suomeen.

Trafin perustamaan työryhmään strategian valmistelussa osallistuvat  LVM, sisäministeriö, valtiovarainministeriö, puolustusministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö. Viranomaisepuolelta mukana ovat Puolustusvoimat, KRP ja Rajavartiolaitos.

Lue myös Lentoposti.fi:n uutinen huhtikuulta 2014 miehittämättömien ilma-alusten mahdollisuudesta Suomessa sekä strategian valmistelusta: