Traficom suositti lentoyhtiöitä noudattamaan EASA:n ohjeita koronaviruksen leviämisen estämiseksi

koronatesti_1Liikenne- ja viestintävirasto Traficom antoi Kiinasta Suomeen lentäville operaattoreille suosituksen noudattaa Euroopan lentoturvallisuusviraston (EASA) ja Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskuksen (ECDC) ohjeita liittyen koronatodistuksiin. Sosiaali- ja terveysministeriö antoi vastaavan ohjeistuksen lentoyhtiöille 31. tammikuuta 2023.

Euroopan Unionin jäsenvaltiot saavuttivat tammikuun alussa yhteisymmärryksen suositeltavista ennakoivista toimista koskien koronavirusta ja Kiinan avautumista matkailulle.

Euroopan lentoturvallisuusvirasto (EASA) ja Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus (ECDC) julkistivat oman ohjeistuksen asiasta 10. tammikuuta 2023.

Suomen ilmailuviranomainen Traficom suositti torstaina 2. helmikuuta 2023 lento-operaattoreita noudattamaan Kiinan osalta kyseistä ohjeistusta. Suomen ja Kiinan välillä lentävät tällä hetkellä Finnairin lisäksi myös Juneyao Air ja Sichuan Airlines.

Traficomin suosituksen tavoitteena on vähentää koronavarianttien maantieteellistä leviämistä Kiinasta Suomeen ja muualle Eurooppaan.

EASA_covid19_2023Lentomatkustajia ja miehistönjäseniä suositellaan käyttämään maskeja Kiinasta saapuvien ja Kiinaan lähtevien lentojen aikana.

Suositusten mukaan Kiinasta saapuvilta matkustajilta vaadittavaksi negatiivista koronatestitulosta, jonka osalta koronatesti tulee ottaa testityypistä riippuen enintään 48  tai 72 tuntia ennen matkaa. Näitä toimia suositellaan lisäksi täydennettäväksi satunnaistarkastuksilla koskien Kiinasta saapuvia matkustajia sekä kaikkien positiivisten koronatestitulosten sekvensointia epidemiologisen tilanteen valvonnan vahvistamiseksi.

Lisäksi Kiinasta saapuvien lentojen jätevedet tulee testata ja sekvensoida viruksen osalta kuten myös lentoasemien jätevedet. Lentokoneita on myös siivottava normaalia tehokkaammin.

Lentoyhtiöt ovat perinteisesti noudattaneet ilmailuviranomaisten suosituksia. MH

Lue myös: