Turvatarkastuksessa tehdyt pommiuhkaukset työllistävät poliisia - lentoasemalla pommi ei ole pila

Poliisi_T2_HELHelsinki-Vantaan lentoaseman turvatarkastusten yhteydessä esitetyt perättömät pommiuhkaukset ovat työllistäneet Helsinki-Vantaalla niin poliisia kuin lentoaseman turvallisuushenkilöstöä. Alkuvuoden aikana uhkauksia on tehty useita. Lentoasemalla ja muutenkin ilmailualalla suhtaudutaan turvallisuusasioihin erittäin vakavasti.

Jokainen lentoliikenteeseen tai -lentoasemaan liittyvä uhka, viittaus uhkaan ja hälytys otetaan aina tosissaan ja vakavasti sekä käynnistää viranomaiskoneiston. Pommilla tai muulla vastaavalla teolla uhkaaminen ei ilmailualalla ole koskaan pila tai millään lailla vitsikästä.

Poliisi huomauttaa, että lentoasemalla on ensiarvoisen tärkeää turvata lentoliikenteen ja lentoasemien matkustajien turvallisuus kaikissa muodoissaan. Pienikin poikkeus- tai häiriötilanne voi vaikuttaa lentoliikenteeseen ja lentoaseman toimintaan ja se sitoo myös lentoaseman resursseja.

Helsinki-Vantaalla turvallisuudesta vastaavat viranomaiset ovat poliisi, rajavartiolaitos sekä tulli. Lentokentällä toimii myös usean eri yrityksen vartijoita.

turva_jonotusajat_1Perättömät uhkaukset aiheuttavat toimenpiteitä myös poliisissa. Perättömän sutkautuksen esittänyt henkilö otetaan poliisin huostaan, puhutetaan, laaditaan rikosilmoitus ja tehdään siihen liittyvät esitutkintatoimenpiteet, esimerkiksi henkilö voidaan ottaa kiinni asian selvittämiseksi.

Uhkauksen esittäneen henkilön määränpää jää erittäin todennäköisesti saavuttamatta. Pahimmillaan tapaus voi aiheuttaa lennon viivästymiseen, josta uhkauksen esittäjälle saattaa aiheutua rikosoikeudellisia seuraamuksia ja korvausvaatimuksia.

Itä-Uudenmaan poliisin ylikomisario Jussi Huhtelan mukaan alkuvuoden tapauksissa poliisin puhutuksissa on selvinnyt, että uhkauksen esittänyt henkilö on toiminut hetken mielijohteesta tai esittänyt asian vitsinä. Poliisi haluaa muistuttaa että pommi ei sovi pilaksi.

Lue myös: