Unimunat palasivat Helsinki-Vantaan lentoasemalle

Helsinki_Airport_GoSleep_10Matkustajat voivat nyt levähtää Helsinki-Vantaan lentokentällä yksityisyyttä ja rauhaa tarjoavissa suomalaisissa GoSleep-unituoleissa. Finavia tuo Lentomatkustajan levähdyspaikka -projektista tutun palvelun tarjolle ensimmäisenä Euroopassa. Gateway-asemana Euroopan ja Aasian välillä nimeään esiin nostava Helsinki Airport vahvistaakin asemaansa maailman uniystävällisimpien lentoasemien joukossa.

Finavia panostaa voimakkaasti Helsinki-Vantaan matkustajakokemuksen kehittämiseen. Kehitystyötä on tehty yhdessä myös matkustajien kanssa. Yhteistyöhankkeet ovat poikineet lentoasemalle muun muassa joogaa, Kainuu-lepotilan, Book Swap -kirjanvaihtopisteen sekä kaikille avoimen taidegallerian.

Helsinki_Airport_GoSleep_8"Haluamme tarjota matkustajille mahdollisuuden stressittömään matkustukseen ja lepohetkeen lentojen välillä. Helsinki-Vantaalla on paljon vaihtomatkustajia, jotka ovat saattaneet valvoa vuorokauden putkeen tai kärsivät jet lagista", Helsinki-Vantaan apulaisjohtaja Heikki Koski Finaviasta kertoo.

"Uskon, että palvelulle on täällä aidosti kysyntää."

Vuonna 2014 kansainvälinen lentoasemien lepo- ja nukkumismahdollisuuksia arvioiva SleepingInAirports.com-sivusto valitsi Helsinki-Vantaan maailman kolmanneksi uniystävällisimmäksi lentoasemaksi. GoSleep-uniputket ovat uusin lisä innovatiivisen lentoaseman palvelupalettiin.

GoSleep-uniputki on suomalainen innovaatio, joka tarjoaa matkustajalle rauhaa ja yksityisyyttä hektisen lentoaseman vilskeessä. Se on ergonominen, sängyksi muuntuva istuin, jossa matkustaja voi levätä muiden katseilta ja hälyltä suojassa.

UNI_3Käsimatkatavarat saa kätevästi säilöön istuimen alaosaan. Vedettävä kupu eristää ympäriltä valoa ja ääntä.

Istuimesta löytyy pistorasia esimerkiksi kännykän tai kannettavan lataamiseen. Palvelun on suunnitellut ja valmistanut suomalainen Short Rest Solutions Oy.

Uusi lepopaikka sijaitsee non-Schengen-alueen portin 38 läheisyydessä. Palvelu on nykyisin maksullinen ja hinta on 9 euroa tunnilta, joka on myös miniveloitus. Opastusta antaa paikalla toimiva palveluemäntä jolle tuolien vuokrakin maksetaan.

Palveluprosessia kehitetään edelleen. Valmistajalla on jo toimivat komponentit tuoliin integroitavaan näyttöön ja maksupäätteeseen.

Portin 38 vuokratuolien lisäksi kaikkien matkustajien lyhyeen koekäyttöön on tarjolla yksittäinen Uni-tuoli portilla 18. Myöhemmin sekin muuttuu maksulliseksi.

"Tarjoamme matkustajille alkuvaiheessa mahdollisuuden tutustua tuotteeseemme lentoasemalla myös ilman maksua", kertoo Short Rest Solutions Oy:n toimitusjohtaja Jussi Piispanen

GoSleep-uniputkia testattiin kentällä jo vuonna 2013 lentoaseman Lentomatkustajan levähdyspaikka -pilottihankkeen yhteydessä.

Relax_HK_6"Kokeilu osoitti, että matkustajat suosivat mieluummin yksittäisiä unimunia kuin isoa lepoaluetta. Uniputket ovatkin herättäneet laajaa kiinnostusta etenkin portilla 18, missä niitä pääsee kevään aikana testaamaan ilman maksua. Asiakaspalautteiden pohjalta jatkojalostamme palvelua entistä käyttäjäystävällisemmäksi",  Piispanen kertoo.

Short Rest Solutions avasi huhtikuussa 2013 Abu Dhabin kansainväliselle lentoasemalle 10 tuolia käsittävä pilottialueen. Kesällä 2013 toimitusjohtaja Piispanen kertoi, että maailmanlaajuisesti jo reilut 40 lentokenttää oli ollut erittäin kiinnostunut Uni -Rest for you -tuotteesta.

Nykyisin Uni-tuoleja on Helsinki-Vantaan lisäksi pilottihankkeissa Brasilian Sao Paolon ja Amsterdamin lentoasemilla. Neuvottelut ovat loppusuoralla myös erään japanilaisen lentokentän kanssa. Kysyntää tuotteelle on edelleen yli 40 lentoasemalta sekä messukeskuksista, sairaaloista ja muista julkisista tiloista.

Helsinki_Airport_GoSleep_PiispanenTuotteen kotimaisuusaste on myös edelleen kova vaikka alihankintaa on siirretty myös Viroon. Loppukokoonpano ja tuotteiden koekäyttö sekä lähetys asiakkaille tapahtuu Pieksämäeltä.

"Yrittämisen henki on Virossa erittäin kova. Laatu parani ja asiakasta kuunnellaan hyvin", kommentoi Piispanen kotimaisuusasteen hienoista heikentymistä Lentoposti.fi:lle.

Lue myös Lentoposti.fi:n aiemman uutiset Uni-tuoleista ja Lentomatkustajan levähdyspaikka -projektista: