USAFE:n Lockheed Martin F-35A -hävittäjät Porin lentonäytökseen - osallistuvat maanäyttelyyn

TA_F35_apronPorin lentonäytös saa maanäyttelyynsä Suomen ilmavoimien tulevan hävittäjätyypin edustajat, kun USAFE tuo Lockheed Martin F-35A Lightning II -häivehävittäjät Suomeen.  Suomen ilmavoimat vastaanottaa omat ensimmäiset hävittäjänsä loppuvuodesta 2025. Suomen ilmailuliiton vuoden 2022 päälentonäytös järjestetään Porissa 18.-19. kesäkuuta.

Yhdysvaltain Euroopan ilmavoimat USAFE lennättää Poriin kaksi Lockheed Martin F-35A Lightning II -häivehävittäjää. Myös hävittäjävalmistaja, Lockheed Martin hävittäjää omalla osastollaan.

Koneet saapuvat Poriin Ison-Britannian kuninkaallisten ilmavoimien RAF:n Lakenheathin tukikohdan 495. laivueesta. RAF Lakenheath on Yhdysvaltain Euroopan Ilmavoimien (U.S Air Forces in Europe-Air Forces Africa eli USAFE-AFAFRICA) tukikohta.

F35_PirkkalaKyseessä on jo kolmas kerta, kun F-35 esittäytyy Suomessa ilmailuliiton lentonäytöksessä ja ensimmäinen kerta, kun hävittäjätyyppi vierailee Suomessa HX-hankkeen ratkettua. Ilmavoimien HX-hävittäjähanke on päättynyt ja uuden suorituskykyvyn rakentamisen aikainen hanke tunnetaan nimellä F-35 -hanke.

Suomessa F-35A on nähty aiemmin Turun vuoden 2019 lentonäytöksen maanäyttelyssä sekä esittäytymislennolla Kaivopuiston vuoden 2021 lentonäytöksessä.

LM_F35A_suomiSuomi päätti joulukuussa 2021 hankkia 64 Lockheed Martin F-35A Lightning II -hävittäjää, jotka korvaavat täysimääräisesti nykyisten F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjien suorituskyvyn.

 Ensimmäiset Suomen Ilmavoimien F-35A -hävittäjät vastaanotetaan koulutuskäyttöön Yhdysvalloissa loppuvuodesta 2025. Ensimmäiset uudet hävittäjät saapuvat Suomeen alkuvuodesta 2026. Ne sijoitetaan Rovaniemelle Lapin Lennostoon (Lue uutisemme aiheesta: Ilmavoimien ensimmäiset uudet Lockheed Martin F-35A -hävittäjät sijoitetaan Lapin lennostoon).

.

Koko perheen lentonäytös Porissa 18.-19.6.2022

PatrotuilleSuisse_VBS-DDPSKesän 2022 ilmailuliiton päälentonäytös Pori Airshow on koko perheen ilmailutapahtuma, jossa on laaja maanäyttely ja erilaisia lentoesityksiä lennokeista taitolentokoneisiin ja taisteluhävittäjiin.

Pääesiintyjä on Sveitsin ilmavoimien Patrouille Suisse, joka lentää näyttävässä muodostelmassa kuudella Northrop F-5E Tiger II (Freedom Fighter) -koneella.

Luvassa on myös Tshekin ilmavoimien Mi-24 Hind -taisteluhelikopterin esityslento. Maanäyttelyn erikoisuuksia on Saksan merivoimien Lockheed P-3C CUP+ Orion merivalvonta- ja sukellusveneentorjuntakone. Ruotsin ilmavoimat esiintyy myös Ruotsin ilmavoimien Saab 39 C Gripen -hävittäjä.

Gripen_ldg_1Monipuolinen maanäyttely tarjoaa mahdollisuuden tutustua siviili- ja sotilaslentokoneisiin, harrasteilmailuun, ja alan toimijoihin.

Suomen ilmavoimien tulevien hävittäjien toimittaja Lockheed Martin esittelee Porissa F-35A Lightning II -monitoimihävittäjää omalla osastollaan. Nyt on siis vahvistettu, että F-35A -hävittäjä nähdään Porin maanäyttelyssä.

F35_usaf_1Lockheed Martin F-35A-hävittäjä on nähty Suomessa lentonäytöksessä kesällä 2021. Tuolloin Italian ilmavoimien hävittäjä suoritti näyttäviä ohilentoja Kaivopuiston edustalla. Vuonna 2019 kaksi Yhdysvaltain ilmavoimien F-35A -hävittäjää osallistui Turun lentonäytöksen maanäyttelyyn.

Porin taivaalla nähdään myös Eurofighter Typhoon -hävittäjä, kun Englannin kuninkaallisten ilmavoimien Typhoon Display Team lentää esityslennon molempina näytöspäivinä.

RAF_AH_pilot_RAFPorin lentonäytöksen vastaava tapahtumajohtaja on tapahtuma-alan ammattilainen Timo Ristimäki. Lentonäytöksen ilmassa ja maassa tapahtuvasta lentotoiminnasta vastaa kokenut lentonäytösjohtaja Perttu Karivalo. Tapahtuman juontaa aiempien kesien lentonäytöksistä tuttu ääni, joka kuuluu Riika Kaipaiselle.

Päälentonäytös juhlistaa samalla myös Porin historiallista lentokenttää, joka täytti hiljattain 80 vuotta. Lentokentän historiassa on useita Suomen ilmavoimien ja puolustusvoimien toimintaan liittyvä merkkipaaluja.

Suomen Ilmavoimien ensimmäiset suihkukoneet, de Havilland Vampiret laskeutuivat juuri Poriin vuonna 1953 ja ensimmäiset, nykyäänkin käytössä olevat, Hawk-suihkuharjoituskoneet saapuivat myös Isosta-Britanniasta Poriin vuonna 1980.

Myös Puolustusvoimien helikopteritoiminta alkoi Porissa vuonna 1961. Tämän myötä lentonäytösorganisaatio on kutsunut ulkomailta helikoptereita näytökseen. Luvassa on myös sellaista kalustoa, jota ei ole Suomessa aikaisemmin nähty.

sillogoSuomen Ilmailuliiton päälentonäytös järjestetään vuosittain eri kaupungeissa. Edellinen suuri lentonäytös järjestettiin Porissa vuonna 1979. Tämän jälkeen Porissa on järjestetty pienempi maakuntalentonäytös 28. toukokuuta 1989.

Lipunmyynti Pori Airshow -tapahtumaan käynnistyi 10. huhtikuuta 2022. Lippuja myy Ticketmaster. MH

 Ilmailuliitto Pori Airshow -sivusto

 Ticketmaster -liput Porin lentonäytökseen

Lue myös:
Pyöriväsiipiset laajasti esillä Porissa - mukana myös Suomen, Ruotsin ja Saksan NH90-helikopterit