USA:n puolustusvoimat testannut onnistuneesti 103:n minilennokin itsenäistä parveilua (video)

perdix_dod_SCOYhdysvallat on menestyksekkäästi testannut pienten miehittämättömien ilma-alusten parveilua, kertoi puolustusministeriö maanantaina. Lokakuussa 2016 koelennolla kolme F/A-18 Super Hornet -konetta pudotti 103 Perdix-sähkölennokkia. Ne lensivät parven lailla hyödyntäen ryhmä-älyä ja kollektiivista päätöksentekoa.

Parveilutesti tehtiin China Laken tukikohdassa Kaliforniassa. Kolmen Boeing F/A-18E/F Super Hornetin kummankin siiven alla oli säiliö, josta mini-UAV:t (Unmanned Aerial Vehicle) päästettiin ilmavirtaan. Perdix-lennokit kestävät pudotuksen aina nopeuteen Mach 0.6 asti.

Puolustusministeriön julkaiseman videon (jutun lopussa) perusteella Perdix-lennokit ryhmittyivät ja suorittivat itsenäisesti useita tehtäviä hyödyntäen parviälyä. Niihin on ennalta ohjelmoitu vain suoritettava tehtävä ja lennokit päättävät itse miten se parhaiten toteutetaan.

Sadan UAV:n ohjaaminen yksilöllisesti ei olisi mitenkään mahdollista. Vaikka lennokit toimivat itsenäisesti ryhmässä toistensa kanssa viestien, niiden toiminta on kuitenkin ennustettavissa etukäteen lukittujen tehtävämäärittelyjen ansiosta.

Kyseessä eivät ole ennalta ohjelmoidut yksilöt vaan kaikki lennossa olevat Perdixit todella muodostavat toisiinsa yhteyksissä olevan parven luonnosta löytyvien esikuvien mukaisesti. Sillä ei ole johtajaa ja lennokit voivat sopeutua muuttuviin olosuhteisiin kuten siihen, että osa niistä tuhoutuu.

Perdix on alunperin suunniteltu Massachusetts Institute of Technologyn (MIT) Lincoln Laboratoryssä vuonna 2013. Jatkokehittämisestä on vastannut USA:n puolustusministeriön Strategic Capabilities Office (SCO).

SCO:n mukaan halpojen ja pienten Perdixien-parvi voi suoriutua tehtävistä, joihin aiemmin tarvittiin suuri ja kallis UAV. Ensimmäinen ilmapudotus Super Hornetin siiven alle kiinnitetystä säiliöstä tehtiin Edwards Air Force Basessa syyskuussa 2014.

Kyseessä on pieni sähkömoottorilla varustettu komposiittirakenteinen lennokki. Siinä on kaksi peräkkäistä siipeä, jotka kuljetuskunnossa on taitettu kasaan. Laite painaa 290 grammaa.

Perdix on 16,5 senttimetriä pitkä ja sen kärkiväli on 30 senttiä. Työntöpotkurilla varustettu lennokki lentää 40 - 60 solmun nopeudella ja toiminta-aika LiPo-akulla on noin 20 minuuttia. Kokoonpanossa on hyödynnetty edullisesti kaupallisesti tarjolla olevia komponentteja.

Perdixin tarkoista käyttötavoista SCO ei kerro ja kyseessä onkin vielä tutkimushanke. Mahdollisesti mini-UAV voi toimia harhamaalina tai siinä voi olla pieni häirintälähetin. Pieni koko rajoittaa kykyä käyttää lennokkia aseena.

Luonnollisesti Perdixit voidaan varustaa tiedustelutehtäviä varten kameralla. Aiheesta ensimmäisenä yksinoikeudella uutisoineen CBS Newsin 60 Minutes Show'n mukaan parvi voisi jopa hyödyntää kasvontunnistusta kohteen paikallistamisessa. T.T.