Uudet HX-tarjoukset on konemäärän sijasta sidottu täysmääräiseen suorituskykyyn hintakaton rajoissa

HX_puranen_HNSuomen HX-hävittäjähankinta etenee kohti Pirkkalassa käynnistyvää HX Challenge -todentamistapahtumaa. Sen lisäksi Suomi vastaanottaa tammikuun loppuun mennessä viisi päivitettyä tarjousta nykyisten F/A-18 Hornetien korvaavasta suorituskyvystä.

Puolustusministeriön HX-hankkeen ohjelmajohtaja Lauri Puranen kertoo tuoreessa blogissaan hankkeen seuraavista vaiheista. Päämääränä on löytää ratkaisu, joka on kriisitilanteen sattuessa käyttövalmis ja suorituskyvyltään tehtäviensä tasalla.

Suorituskyvyn korvaajiksi on ehdolla viisi vaihtoehtoa. Ne ovat Boeing F/A-18 E/FSuper Hornet ja EA-18G Growler, Lockheed Martin F-35A, Dassault Rafale, BAE Systems Eurofighter Typhoon ja Saab 39 E/F Gripen sekä GlobalEye-valvontakone.

HX_kandikuvaViiden valmistajan seuraavat tarjoukset eivät ole enää sidottuja konemäärään. Valmistajia on pyydetty toimittamaan tarjous, joka sisältää täysimääräisen suorituskyvyn asetetun hintakaton rajoissa.

Kyseinen raja on kymmenen miljardia euroa. Se sisältää lentokoneiden ja niiden asejärjestelmien lisäksi myös muut HX-järjestelmän vaatimat osat.

"Vaikka hävittäjien lukumäärällä on merkittävä vaikutus kriisien ennaltaehkäisykykyyn ja Suomen puolustusjärjestelmän uskottavuuteen ja suorituskykyyn, sama merkitys on niiden kyvykkyydellä", toteaa Puranen hävittäjämäärästä blogissaan.

HX_konemaara_2Mikäli valmistaja ei kykenisi tarjoamaan ratkaisua nykyisen konemäärän mukaan annetussa hintaraamissa voi se pyrkiä tarjoamaan ratkaisua, jolla täysimääräinen suorituskyvyn korvaamisen asettamat vaatimukset kyettäisiin täyttämään. Vastaavasti jonkin suorituskyvyn puutosta voi paikata lisäkonemäärällä.

Tammikuussa saatavien hankintakokonaisuuksien viimeistelyä jatketaan vielä erikseen  kaikkien tarjoajan kanssa.

"Tarjoajille annetaan kaikki tarvittava ohjaus, jotta vastavuoroisesti saamme aikanaan viisi mahdollisimman hyvää, kilpailukykyistä ja lopulta myös sitovaa tarjousta takaisin", kertoo Puranen blogissaan.

Tämän jälkeen Suomi odottaa saavansa aikanaan viisi mahdollisimman hyvää, kilpailukykyistä ja lopulta myös sitovaa tarjousta takaisin. Tarjouksien sisällöstä ei ole luvassa suuria eikä välttämättä pieniäkään tietoja. Purasen mukaan kaikki tarjoukset ovat luottamuksellisia eikä niiden sisällöstä voi kertoa julkisuuteen.

MLU_HN_4"Tarjouksissa on sekä suorituskykyyn liittyvää salassa pidettävää tietoa, että kaupallisia luottamuksellisia tietoja", täsmentää Puranen blogissaan.

Odotettavissa on kuitenkin viisi erilaista tarjousta erilaisine konemäärineen, aseineen, sensoreineen, ylläpitoratkaisuineen sekä koulutuksineen. Näitä kaikkia Suomen HX-hankkeen asiantuntijat jouvat laittamaan aikanaan myös paremmusjärjestykseen.

Ohjelmajohtaja Lauri Purasen blogi: Haussa käyttövalmis ja suorituskykyinen HX-ratkaisu

Lue myös uutisemme käynnistyvästä HX Challengesta: