Uudet lentomatkustajan oikeudet ottivat askeleen eteenpäin

eu_logoEuroopan parlamentin liikennevaliokunta äänesti lentomatkustajien parempien oikeuksien puolesta. Uuden ehdotuksen on määrä tukkia erinäisiä porsaanreikiä korvausten maksamisesta yli kolme tuntia myöhässä olevien lentojen osalta. Ehdotus määrittelee entistä tarkemmin lentoyhtiöiden usein käyttämän ennalta arvaamattoman "force majeure" -ongelman.

Yllättävien tilanteiden määrityksiä tullaan kiristämään ja ne rajoitetaan jatkossa määräykseen kirjattuihin tapahtumiin. Force majeure -tapauksen tulee olla oikeasti sellainen, joka ei ole lentoyhtiön vaikutuspiirissä ja sitä ei voida välttää kohtuullisilla korjaavilla toimenpiteillä.

EU_pax_rights_logoLiikennevaliokunnan korjaustoimet sisältävät noin 600 korjausta lentomatkustajan oikeuksiin joiden myötä matkustajan on jälleen tarkoitus nousta keskipisteeksi.

Lentoyhtiöiden tulee ilman yllättävää syytä maksaa matkustajille korvauksia yli kolmen tunnin myöhästymisestä lentojen pituuden mukaan. Samat säännöt koskevat myös ylibookkaustilanteita. Matkustajien on lisäksi päästävä pois koneesta kolmen tunnin maassa tapahtuneen odottelun päätteeksi.

Saapumisen viivästyessä kolmella tunnilla 2500 kilometrin pituisella lennolla korvausta on maksettava 300 euroa. Viiden tunnin myöhästyminen 6000 kilometrin lennolla velvoittaa 400 euron korvauksiin ja seitsemän tunnin lento yli 6000 kilometrin lennolla 600 euron korvauksiin.

Viivästystapauksissa matkustajille on tarjottava ruokaa ja juomaa sekä mahdollisia majoituspalveluita jo kahden tunnin jälkeen. Sääntö koskisi myös force majeure -tilanteita. Matkustaja on myös jatkossa päästettävä paluulennolla vaikka lipun menolento olisi käyttämättä.

Muita parannuksia matkustajan kannalta ovat käsimatkatavaran määritykset sekä niiden lisämaksun ilmoittamisvelvoite. Jatkossa käsimatkatavaran lisäksi koneeseen saisi viedä päällystakin ja käsilaukun sekä yhden lentoasemalta tehdyt ostokset sisältävän kassin.

 EU komission odotetaan äänestävän määräyksestä helmikuussa 2014.