Uusi Ilmailumuseo -hankkeen sijaintisuunnitelmien odotetaan tarkentuvan ennen kesää

Ilmailumuseo_entrance_1Suomen Ilmailumuseo ja Vantaan kaupunki jatkavat edelleen kevään 2020 aikana kartoitusta tulevan ilmailumuseon sijainnille. Vaihtoehtoisia suunnitelmia ja sijainteja on edelleen useampi, mutta suunnitelmien odotetaan täsmentyvän kesään mennessä. Kaupungin ja ilmailumuseon yhteistyöstä kertoi ensimmäisenä Lentoposti.fi lokakuussa 2019.

Vantaan kaupungin syksyllä 2019 tekemä mukaantulo on vienyt Uusi Ilmailumuseo -hanketta positiivisesti eteenpäin. Kyseessä merkittävä Vantaan ja koko pääkaupunkiseudun nähtävyyden ja museokohteen kehittäminen ja vieminen 2020-luvulle.

IM_Saab_5 "Vantaan kaupungin ja ilmailumuseon välinen yhteistyö on näkynyt mm. sosiaalisessa mediassa positiivisina kommentteina", kertoo Suomen Ilmailumuseon johtaja Pia Illikainen.

Tärkein työ tehdään kuitenkin osapuolten välisissä keskusteluisssa ja neuvotteluissa. Niiden täsmennyksiä odotetaan siis edelleen. Suunnitelmien täsmentyessä tarvitaan pian myös muutakin konkretiaa, sillä vaihtoehtoihin sitoutuminen vaatii myös rahoitusta. Uuden sijainnin kartoituskeskustelut valmistunevat maalis-huhtikuussa 2020.

ensitreffit_uusimuseoSen myötä hankesuunnitelman valmistelua ja rahoituskuvioita tullaan varmasti viemään eteenpäin kevään, mutta viimeistään kesän aikana. Uuden ilmailumuseon toteuttaminen uudisrakennukseen tai olemassa olevaan rakennukseen vaatii useiden miljoonien rahoituksen. Sitä haetaan varmasti valtiolta, mutta myös yksityisiltä toimijoilta.

  Edelliseen jo pitkällä olleeseen Ilmailumuseohankkeeseen oli jo saatu valtion investointirahoitusta kolme miljoonaa euroa. Sen ehtona oli kahden miljoonan omarahoituksen hankinta.

IM_Saab_4Suomen Ilmailumuseosäätiön ystäväyhdistyksellä Ilmailumuseoyhdistyksellä on käynnissä edelleen kansalaiskeräys, jonka lisäksi museolle julkisen rahalahjoituksen hankkeeseensa ovat tehneet ainakin Aviators ry ja puolustusteollisuusvalmistaja Saab.

Ilmailumuseon vuokrasopimus lentokenttäyhtiö Finavian kanssa nykyisessä sijainnissa on voimassa vuoden 2028 loppuun saakka. Vaikka aikaa vaikuttaa olevan vuosien verran on kyse kuitenkin mittavasta ja aikaa vievästä hankkeesta rahoituskuvioineen sekä rakentamishankkeineen.

Varsinaisen museokeskuksen lisäksi käynnissä on myös hanke kokoelmakeskuksen rakentamiseksi. Se mahdollistaisi muuttuvat näyttelyt aiempaa paremmin ja kaluston säilyttämisen muualla kuin näyttelytiloissa.

Lue myös: