Uusi kotimaassa kehitettävä Aviatracker seuraa lennonjohtajien työaikaa ja kelpuutuksia

ATCC_LuojusFinavia ja kotimainen Cinia ovat solmineet sopimuksen tietoturvallisen, moderneja pilviteknologioita hyödyntävän Aviatracker -sovelluksen rakentamisesta lennonjohtajien työajan seurantaan ja kelpuutuksienhallintaan. Sovellus- ja pilvipalveluyhteistyöllä tähdätään kansainvälisille markkinoille.

Uusia Aviatracker-sovellus tuotetaan Finavialle palveluna Cinian Lioncloud -pilviympäristöstä. Sovelluspalvelu otetaan käyttöön vaiheittain ensin Finaviassa. Sen jälkeen Finavia ja Cinia markkinoivat yhdessä ratkaisua muille toimijoille kotimaassa ja ulkomailla.

”Toteutettavaa ratkaisua on joustava hyödyntää myös muissa yrityksissä ja organisaatioissa, joissa pätevyyksienhallintaan kohdistuu vaatimuksia esim. työturvallisuuteen liittyen tai lainsäädännöstä johtuen”, kertoo Finavian lennonvarmistuksen liiketoimintajohtaja Raine Luojus.

Aviatrackerilla seurataan erilaisten pätevyyksien voimassaoloa. Niitä ovat mm. lennonjohtajien torni-, tutka- ja aluelennonjohtajan kelpuutukset. Lisäksi seurataan mm. lennontiedottajien ja lentopelastusjohtajien pätevyyksiä.

"Aviatrackerissä on kyse lennonvarmistuksen parissa työskentelevien kattavasta pätevyyksienhallintajärjestelmästä. Nykyisin Finaviassa on käytössä useita erilaisia ratkaisuja pätevyyksien seurannassa", kertoo Finavian palvelukehityksestä vastaava apulaisjohtaja Pasi Nikama Lentoposti.fi:lle.

Pätevyyksiä seurataan lennonjohdoissa tuntimäärien osalta sekä vuosittaisten tasotarkastusten kannalta. Tarkastuksia tehdään kaikkien lennonjohtokelpuutusten osalta erikseen. Esimerkiksi Helsinki-Vantaalla osa lennonjohtajista työskentelee sekä lähestymislennonjohdossa ja lähilennonjohdossa.

 ”Sovelluspalvelu skaalautuu arkkitehtuurinsa puolesta suurille käyttäjämäärille ja siihen voi joustavasti toteuttaa asiakas- tai toimialakohtaisia laajennuksia”, kertoo Cinian liiketoimintajohtaja Kimmo Alamartimo.

 Cinia toimittaa sovelluksen palveluna sisältäen kehitystyön, Lioncloud-tuotantoympäristön ja jatkuvat sovellusylläpidon palvelut.

Cinia Group tarjoaa älykkäitä verkko-, järjestelmä- ja ohjelmistopalveluita sekä turvallisia pilvipalveluita. Suomalaisen Cinian palveluksessa on noin 200 osaajaa.