Valtakunnansovittelija: Airpro-kiistan sovittelua jatketaan tiiviisti - pientä edistymistä tapahtunut

Airpro_ready_for_pushbackValtakunnansovittelija Minna Helteen mukaan Airpro-yhtiötä koskevassa kiistassa on tapahtunut pientä edistymistä Paltan, IAU:n ja Pro-liiton välillä. Sovittelu jatkuu päivittäin helmikuun viimeisellä kokonaisella viikolla. Ainakin ammattiliitto Pro on toteuttamassa ja laajentamassa ilmoitettuja työnseisauksia.

Ammattiliitto Pron ja Ilmailualan Unioni IAU:n lakonuhkien sovittelua on jatkettu kuluvalla viikolla tiiviisti. Työ jatkuu ensi viikolla päivittäin. Valtakunnansovittelija Minna Helteen mukaan neuvotteluissa on päästy tällä viikolla pieni askel eteenpäin.

 "Neuvottelut ovat työtaistelun uhatessa aina hyvin vaikeita. Työtaistelutilanteessa osapuolten oma neuvottelu on epäonnistunut ja tilanne on päässyt kärjistymään. Nyt ratkaistavana olevat työriidat ovat molemmat erityisen hankalia ja laajoja, sillä kyse on palkoista, työajoista ja myös sopimusten rakenteesta", Helle kertoo.

"Tällä viikolla on päästy hieman eteenpäin. Nyt on vain jatkettava kovaa työtä sovun etsimiseksi, sillä ei ole kenenkään etu, että työtaistelut toteutuvat", päättää Helle.

Ammattiliitto Pro on ilmoittanut valtakunnansovittelijalle toimeenpanevansa aiemmin ilmoitetut työnseisausuhat työ- ja elinkeinoministeriön määräämän siirtoajan jälkeen.


Lakot uhkaavat maaliskuun alussa

Ammattiliitto Pro on ilmoittanut toimeenpanevansa työ- ja elinkeinoministeriön 13. helmikuuta 2017 antaman päätöksen perusteella kielletyt työtaistelutoimet. Ne koskevat Helsingistä lähtevää liikennettä, johon Airpro Oy toimittaa matkustamohenkilökuntaa.

Ensimmäinen työnseisaus alkaisi 5. maaliskuuta 2017 kello 00.01 ja päättyisi 6. maaliskuuta 2017 kello 23.00. Toinen työnseisaus alkaisi 12. maaliskuuta 2017 kello 00.01 – 13. maaliskuuta 2017 kello 23.00.

Ammattiliitto Pro on ilmoittanut lisäksi laajentavansa työtaistelutoimenpiteitä. Niiden piiriin  edellä mainittuna aikoina kuuluu matkustamohenkilökunnan työtehtävät kaikessa lentoliikenteessä, johon Airpro Oy toimittaa ja jossa työskentelee Airpro Oy:n matkustamohenkilökuntaa ja joka lähtee Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta, Islannista, Virosta, Latviasta, Liettuasta, Saksasta, Hollannista, Ranskasta, Iso-Britanniasta ja Belgiasta.

Lakon piirissä ei ole kotiasemalle (Helsinki-Vantaa) palaavan matkustamohenkilökunnan työ.