Venäläiskoneen epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa Porvoon edustalla

ilmatilaloukkaus_flightradar24comVenäläisen valtionilma-aluksen epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa Porvoon eteläpuolella Suomenlahden yläpuolella. Epäilty ilmatilaloukkaus tapahtui noin klo 18.07. Rajavartiolaitos selvittää tapausta normaalin käytännön mukaisesti.

FlightRadar24 -palveluun on tallentunut reitti, (ruutukaappaus yllä), joka todennäköisesti esittää kyseessä olevaa ilma-alusta. Transponderikoodia 5756 käyttänyt kone tuli etelästä Venäjän ilmatilasta ja kaartoi Suomenlahden yllä luoteeseen kohti Tuusulaa. Porvoon edustalla ennen maa-alueen päälle tulemista kone kaartoi lounaaseen ja jatkoi Kaliningradiin Itämeren yllä lentäen.

Kone ei itse lähettänyt sijaintiaan tarkkana ADS-B-datana (Automatic Dependent Surveillance-Broadcast). Reitti perustuu FlightRadar24:n epätarkempaan T-MLAT-laskentaan (Test Multilateration) ilma-aluksen transponderin lähettämien signaaleiden perusteella.

YLE:n mukaan Puolustusministeriö ei kerro, lähetettiinkö suomalainen hävittäjä tunnistamaan kohdetta. Samaten ei kerrota, mistä konetyypistä oli kyse.

Suomenlahdella on suhteellisen kapea kansainvälinen ilmatila. Venäläiset lentävät Itämeren yllä mm. huoltolentoja Liettuan ja Puolan välissä olevaan Kaliningradin tukikohtaansa. Merialueen yllä lentää jatkuvasti myös signaalitiedustelukoneita ja muita sotilasilma-aluksia.

Koneen reitti: FlightRadar24.com

Lue keskiviikon 21.5. uutinen aiheesta:

Toinenkin epäilty ilmatilanloukkaus tiistaina - asialla samaten venäläiskone

Lue myös aiempia Lentoposti.fi -juttuja aiheesta: