Viking Sky sai koneensa käyntiin - 479 ihmistä ehdittiin vinssata helikoptereihin

vikingsky_heko_nrkNorjan rannikolla lauantaina 23. maaliskuuta konevian saanut MS Viking Sky -risteilyalus oli ajautua myrskyssä rantaan. Käynnistyneessä pelastusoperaatiossa helikopterit vinssasivat illan ja yön aikana turvaan 479 ihmistä, Laivalla oli 1 373 matkustajaa ja miehistön jäsentä. Nyt alus liikkuu jälleen omalla voimalla.

Viking Sky laski ankkurinsa Hustadvikan edustalle jouduttuaan merihätään. Käynnistynessä meripelastusoperaatiossa oli mukana lukuisia helikoptereita (lue tarkemmin eilisestä Lentoposti.fi -uutisesta jutun lopussa).

Mukana oli CHC Helicopter Servicen kaksi Sikorsky S-92 - ja kaksi Airbus Helicopters AS332 Super Puma -helikopteria. Myös Norjan ilmavoimien Westland Sea King -kopteri osallistui pelastusoperaatioon.

Puuskissa tullen nopeus oli 38 solmua. Aallot olivat kahdeksan metriä korkeita Pelastusveneitä ei voitu laskea merenkäynnin takia. Samaten paikalle saapuneet alukset joutuivat vain tarkkailemaan tapahtumia.

Helikoptereihin vinssaaminen oli hidasta, koska vain yksi kopteri pystyi työskentelemään laivan yllä kerrallaan. Yhdellä lennolla pelastettiin noin 15 ihmistä kerrallaan.

Myös yksi apuun tulleista aluksista MS Hagland Captain menetti konetehonsa. Helikopterit joutuivat pelastamaan myös sen miehistöä.

Sunnuntaina risteilyaluksella saatiin käyntiin kolme sen neljästä pääkoneesta ja se alkoi kulkea kohti turvasatamaa Moldessa hinaajien varmistaessa tilannetta.

Risteilyvarustamon mukaan noin 20 ihmistä on loukkaantunut rajusti heiluvassa laivassa. Aluksella on tällä hetkellä 436 matkustajaa ja 458 miehistön jäsentä.

Norjan yleisradio NRK:n kamera rannalta välitti dramaattisesta pelastusoperaatiosta livekuvaa nettiin.

Lähes viidensadan ihmisen vinssaaminen rajussa merenkäynnissä heiluvasta suuresta aluksesta on merkittävä suoritus ja varmasti yksi suurimmista koskaan ilmateitse tehdyistä meripelastusoperaatioista. T.T.

Lue myös