Virgin Galactic suunnittelee uutta kolmen Machin nopeuteen yltävää ylisoonista matkustajakonetta

VG_mach3_1Virgin Galactic julkisti suunnitelmansa kehittää jopa kolminkertaiseen äänennopeuteen yltävän matkustajalentokoneen. Yhteistyöhanke julkistettiin moottoriteknologiaa kehittävän Rolls-Roycen kanssa.

 

Kehittyneitä ilmailu- ja avaruusmatkailun ratkaisuja ja aluksia kehittävä Virgin Galactic ja The Spaceship Company julkistivat suunnitelmiaan uuden nopean matkustajalentokoneen rakentamiseksi. Hankkeessa on mukana myös moottoriteknologiaa kehittävä Rolls-Royce, jonka kanssa Virgin Galacticilla on solmittu hankkeesta yhteisymmärryssopimus. Moottorivalmistaja on kehittänyt yhteistyössä Snecman kanssa edellisen sukupolven Concorde-yliäänikoneen moottorin.

Alustavien suunnitelmien mukaan Virgin Galacticin hankkeessa on määrä kehittää deltasiipinen 9-19 -paikkainen matkustajakone, joka lentäisi yli 60 000 jalan eli noin 18 kilometrin korkeudessa.

Luvassa on myös harppaus uuteen nopeusluokkaan, kun tavoite on kolmen Machin matkalentonopeus. Ylisooniseen nopeuteen yltävän matkustajakoneen tulevan voimanlähteen on määrä käyttää myös uusiutuvaa lentokonepolttoainetta.

Maiseman nopeasta vaihtumisesta huolimatta tarkoitus on kehittää matkustamosta sellainen, joka palvelee asiakastarpeita eli erityisesti liikemiesluokkaa ja ensimmäistä luokkaa.

Täysin uudenlaisesta suorituskyvystä huolimatta uusi ilma-alus lentäisi perinteisen matkustajakoneen tavoin ja sen odotetaan integroituvan olemassa olevaan lentokenttäinfrastruktuuriin sekä kansainväliseen ilmatilaan ympäri maailmaa.

Suunnittelun kohteena olevan matkustajakoneen uuden teknologian ja kehittyneiden ratkaisujen odotetaan kiihdyttävän muutosta laajemmin koko ilmailualalla.

VG_mach3_2Hankkeessa on siirrytty jo konseptivaiheesta suunnitteluvaiheeseen, joka käsittää järjestelmäarkkitehtuuria, kokoonpanojen sekä käytettävien materiaalien määrittelyä. Samalla selvitetään myös rakenteiden lämmönhallintaa, kunnossapitoa, melua sekä päästöjä ja taloudellisia mahdollisuuksia.

Erittäin nopean matkustajakoneen kehityshankkeen päämääränä on saavuttaa suurten nopeuksien matkailusta käytännöllistä, turvallista ja luotettavaa sekä kestävän kehityksen vaatimusten mukaista toimintaa.

Virgin Galactic on osa Virgin-konsernia, johon myös kuuluva Virgin Atlantic on yksi Boom Supersonicin Overture-matkustajakonehankkeeseen sitoutuneita osapuolia. Muita ylisoonisia siviililentokonehankkeita on ainakin Aerion Supersonicin AS2 -liikesuihkukoneen kehityshanke.

Lue myös: