Wisk aiesopimukseen ilmataksikuljetuksista Uudessa-Seelannissa - Cora odottaa tyyppihyväksyntää

CORA_2020Boeingin ja Kitty Hawkin vuonna 2019 perustama yhteisyritys Wisk on solminut aiesopimuksen ilmataksipalveluita koskevista koelennoista Uuden-Seelannin hallituksen kanssa. Maailman ensimmäinen autonominen ilmataksikokeilu toteutetaan Kitty Hawkin Cora-ilmataksilla.

Wiskin ja Uuden-Seelannin hallituksen välinen aiesopimus kattaa matkustajienkuljettamiskokeilun Canterburyssä. Se toteutetaan sähkömoottoroidulla Cora-ilmataksilla Vuonna 2017 ensilentonsa tehnyt Cora on lentänyt jo yli 1000 koelentoa.

Sopimuksen myötä Canterburyssä toteutettavin matkustajakoelentojen suunnittelu on jo aloitettu. Kyseessä on näillä näkymin maailman ensimmäinen ilmataksireitti. Se avataan, kun Uuden-Seelannin ilmailuviranomainen myöntää Coralle tyyppihyväksynnän.

Cora on autonomiseen operaatioon suunniteltu sähkömoottoroitu eVTOL-ilma-alus. Siinä on 12 itsenäistä moottoria, jotka mahdollistavat helikopterimaisen nousun, joten se ei siis tarvitse lainkaan kiitotietä. Matkalentoa varten Cora muuntuu lentokoneeksi ja se tekee matkaa yhden työntöpotkurin voimin. Coran siipien kärkiväli on 11 metriä ja siihen mahtuu kaksi matkustajaa.

Lentäjää Corassa ei siis ole lainkaan. Lennonhallintatietokoneita on kolme ja ne kaikki toimivat itsenäisesti. Mahdollisia suurempia ongelmia ajatellen Corassa on myös laskuvarjo, jonka avulla se laskeutuu turvallisesti ilman moottorivoimaa.

Cora lentää noin 1500 jalan eli noin 450 metrin korkeudessa. Matkalentonopeudeksi kerrotaan 160 km/h ja toimintamatkaa olisi 40 kilometriä ja vaadittavat reservit.

 Lue myös: