Yhdysvallat pudotti kiinalaisen vakoilupallon taivaalta - käytössä todennäköisesti F-22 Raptor -hävittäjä

F22_Raptor_3(Päivittynyt 23.41) Yhdysvaltain ilmatilassa lentänyt Kiinasta lähtetty vakoilupallo on pudotettu. Tapahtumaa edelsi ilmatilan sulku Etelä- ja Pohjois-Carolinassa ja lentoliikenteen keskeyttäminen kolmella alueella sijaitsevalla lentoasemalla. Todennäköisesti pudotustehtävän suoritti USAF käyttäen Lockheed Martin F-22 Raptor -ilmaherruushävittäjää ja AIM-9X Sidewinder-ilmataisteluohjusta.

Yhdysvaltain puolustusministeriö kertoi torstaina 2. helmikuuta maan ilmatilassa lentäneestä kiinalaislähtöisestä vakoilupallosta. Pohjois-Amerikan ilmapuolustuskeskus NORAD oli seurannut korkealla lentävää palloa jo aiemmin. Yhdysvallat kiitteli osaltaan myös Kanadaa Pohjois-Amerikan ilmatilan valvonnasta ja kiinalaispallon lennon seuraamisesta.

F22_Raptor_1Vakoilupalloksi julistettu ilma-alus lensi korkealla normaalin kaupallisen lentoliikenteen yläpuolella. Pallon lentokorkeudeksi on kerrottu yli 60 000 jalkaa.

FAA kertoi lauantai-iltana noin kello 20.50 Suomen aikaa sulkeneensa ilmatilaa Etelä- ja Pohjois-Carolinan yllä sekä keskeyttäneensä lentoonlähdöt ja laskeutumiset Wilmingtonin, Myrtle Beachin ja Charlestonin lentoasemilla tukeakseen puolustusministeriön operaatiota. Ilmatilan avaamisesta  ja lentoasemien liikenteen normalisoitumisesta FAA tiedotti hieman iltakymmenen jälkeen.

Yhdysvaltain ilmavoimien raportoidaan hallituslähteiden mukaan käyttäneen tehtävällä Lockheed Martin F-22 Raptor -hävittäjää, joka olisi noussut tehtävälle Langleyn lentotukikohdasta. Suljetun ilmatilan alueella lensi myös KC-135 -ilmatankkauskone. Samassa ilmatilassa lensi tapahtumien aikaan myös Yhdysvaltain rannikkovartioston MH-65D Dolphin -helikopteri, jonka tehtävänä oli poimia alasammuttavan pallon jäänteet merestä.

Yhdysvaltain puolustusministeriö kertoi lauantai-iltana kello 23 jälkeen toimineensa presidentti Joe Bidenin käskystä ja pudottaneensa kiinalaispallon. Presidentti  Biden oli valtuuttanut kiinalaispallon pudotuksen jo keskiviikkona ja ilmavoimilla oli lupa toimia sen jälkeen, kun siviileihin kohdistunut uhka oli väistynyt.

F22_Raptor_4F-22 Raptor on maailman kyvykkäin ilmaherruushävittäjä. Sen lakikorkeus on 65 000 jalkaa eli noin 20 kilometriä. Hävittäjä voidaan aseistaa mm. Sidewinder AIM-9X -ilmataisteluohjuksilla.

Alustavien tietojen mukaan F-22 Raptor olisi laukaissut ohjuksen 58 000 jalan korkeudesta palloon, joka lensi 65 000 jalan korkeudessa. Pallon jäänteiden raportoidaan pudonneen Yhdysvaltain rannikolle maan aluevesille.

Kineettisen voiman käyttö mantereen yllä olisi voinut vaarantaa siviilejä ja näin ollen odotettiin pallon lennon etenemistä itärannikolle. Vakoilupallon ei nähty tuovan merkittävää uhkaa Yhdysvalloille, jotta olisi pitänyt toimia aiemmin. MH

Päivitys kello 23.41: Lisätty Pentagonin julkistamat tiedot putoamispaikasta ja toimimisesta presidentin käskystä.

Lue myös: