Ylisooninen Boom -matkustajakone on saanut jo 76 tilausta - XB-1-koekoneen ensilento 2018

XB_1__1_2017Boom Supersonic julkisti XB-1 Supersonic Demonstrator -yliäänikoneensa tarkemmat tiedot. Kyseessä on pienempi versio tulevasta Boom -yliäänimatkustajakoneesta. XB-1 -koneen ensilennon on määrä tapahtua vuoden 2018 aikana. Kyseessä olisi maailman nopein siviililentokone.

XB-1 -koneen suunnittelua on tarkennettu ja optimoitu syksyn 2016 ensiesittelyn jälkeen. Koneen kokonaissuunnittelu on läpäissyt ulkopuoliset arviot ja suorituskykyvaatimukset sekä turvallisuusstandardit. Seuraavaksi edessä on komponenttien valmistus ja kokoonpanotyö.

Suurin näkyvä muutos XB-1 -koneessa on kolmas ilmanottoaukko takarungossa, joka tuo propulsiojärjestelmälle enemmän stabiliteettia parantaen suorituskykyä ja turvallisuutta. Siipiprofiilia on myös kehitetty ja korkeusvakaajaa on muokattu, jotta lento-ominaisuudet olisivat paremmat sivutuuliolosuhteissa.

"Meillä on nyt kaikki vaadittava valmiina historian ensimmäisen yksityisesti kehitetyn yliäänikoneen rakentamiseksi yhdessä rahoittajien teknisen suunnittelun ja valmistusyhteistyökumppanien kanssa", sanoin Boom Supersonicin perustaja ja toimitusjohtaja Blake Scholl.

Teknisesti XB-1 Demonstrator -koelentokone on 1/3 kokoinen tulevasta Boom -matkustajakoneen tuotantoversiosta. Koekoneella on pituutta reilut 20 metriä ja siipien kärkiväli on reilut viisi metriä.  Siinä on paikat kahdelle miehistön jäsenelle. Maksimi lentoonlähtöpaino on hieman alle 7000 kg.

XB-1 Demonstratorissa on kolme General Electricin J85-21 jälkipoltotonta moottoria, jotka tuovat koneelle 2.2 Machin matkalentonopeuden ja tuhannen mailin kantaman. Koneen nokan lämpötilan on laskettu nousevan 152 asteiseksi. Ohjaamoavioniikan valmistaja on Honeywell.

 Hiilikuituosien valmistuksesta vastaa Tencate ja Stratasys valmistaa 3D-tulosteosia. Koneen loppukokoonpano tehdään Yhdysvalloissa Coloradon Denverin Centennialin lentokentällä, jossa Boomin toiminnot sijaitsevat.

Ylisooninen matkailu kiinnostaa lentoyhtiöitä

XB-1-and-BoomBoom on onnistunut saamaan tilauskirjaansa jo 76 tilausta kehitystyön päämääränä olevasta Boom -yliäänimatkustajakoneestaan. Asiakkaiden joukossa on viisi suurta lentoyhtiötä. Ne julkistetaan myöhemmin eri tilaisuuksissa. Boom on saanut koneista jo kymmenien miljoonien etumaksut.

"Lentoyhtiöt ovat kiinnostuneet uudesta ja erilaisesta tarjonnasta matkustajilleen ja me olemme innoissamme, että suuret lentoyhtiöt jakavat kanssamme vision tulevaisuuden yliäänimatkailusta", päättää Scholl.

Boom -matkustajakoneen pituus on noin 52 metriä, joka tarkoittaa koneen olevan noin 10 metriä historiallista Concordea lyhyempi. Siipien kärkiväli on 18 metriä, kun Concorden deltasiivet olivat lähes 26-metriset.

Boom_cabin_2017Koneessa on paikat kahdelle ohjaajalle ja neljälle matkustamohenkilökunnan jäsenelle sekä 55 matkustajapaikkaa. Koneessa on myös kaksi wc-tilaa. Koelentokoneen tavoin matkustajaversiossa voimanlähteinä on kolme muuttuvageometristä suihkumoottoria ilman jälkipolttoa.

Matkalentonopeus on samainen 2.2 Machia, joka olisi 2,6 kertainen muihin matkustajakoneisiin verrattuna. Tämä tarkoittaisi New York - Lontoo reitin kestoksi 3 tuntia 15 minuuttia. Yliäänikoneen kantama olisi maksimissaan 9000 merimailia.

Lue myös: