29 lentoyhtiötä lentää yhä Venäjälle - kuusi venäläisyhtiötä lentää edelleen ulkomaankohteisiin

VQ-BBAVenäjän liikenneministeriön mukaan kuusi venäläisyhtiötä jatkaa edelleen lentoja kohteisiin ulkomailla ja kaikkiaan 29 lentoyhtiötä on jatkanut lentoja Venäjälle. Asiasta kertoi uutistoimisto TASS. Venäläisyhtiöt käyttävät ulkomaanlennoillaan sellaisia matkustajakoneita, joilla ei ole vaaraa joutua leasing-yhtiöiden mahdollisten takavarikointitoimien kohteiksi.
 
Venäjän sotatoimet Ukraina kohtaan ovat johtaneet laajoihin pakotetoimiin, joiden seurauksena venäläisten lentoyhtiöiden toiminta voi pysähtyä kokonaan. Venäjän vastatoimien seurauksena satojen lentokoneiden tulevaisuus mm. lentokelpoisuuden osalta on hämärän peitossa.
 
Lentokonevalmistajat ovat keskeyttäneet huolto- ja tukipalvelunsa venäläisoperaattoreille ja varaosat ovat vientikiellossa. Näiden lisäksi valvovat ilmailuviranomaiset Bermudalla ja Irlannissa ovat peruneet venäläisyhtiöiden matkustajakoneiden lentokelpoisuudet. Tällaisia Bermudalle ja Irlantiin rekisteröityjä ilma-aluksia on venäläisyhtiöillä yli 700 kappaletta.
 
Myös lentokoneita venäläisoperaattoreille vuokranneet leasing-yhtiöt on velvoitettu purkamaan sopimukset koneista ja palauttamaan ne haltuunsa pois Venäjältä 28. maaliskuuta 2022 mennessä. Tämän seurauksena Venäjä ilmoitti kansallistavansa ulkomaista omaisuutta lentokoneet mukaanlukien.
 
'Lentojen jatkaminen lentokoneilla, joiden lentokelpoisuus on peruttu ja varaosien saanti on keskeytynyt voi johtaa pahimmillaan siihen ettei näillä lentokoneilla ole enää kriisin jälkeen käyttöä kaupallisen ilmakuljetuksen parissa.
 
Valtaosa venäläisyhtiöistä keskeytti lennot ulkomaille 8. maaliskuuta 2022. Lennot ovat kuitenkin jatkuneet kotimassa ja operaatioita on ollut päivittäin useita kymmeniä mm. yksin Venäjän ja Kaliningradin välillä.
 
Kohteita on nykyisin kuitenkin myös ulkomailla. Venäjän liikenneministeriön mukaan kuusi lentoyhtiötä lentää Venäjältä viikoittain noin 250 lentoa kohteisiin Azerbaidžanissa, Armeniassa, Kirgistanissa, Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa, Tadžikistanissa, Turkissa ja Uzbekistanissa.
 
Venäläisyhtiöt käyttävät näillä lennoilla sellaisia koneita, joilla ei ole vaaraa joutua takavarikkoon ulkomailla. Sellaisia ovat mm. venäläisyhtiöiden käytössä olevat 147 Suhoi SuperJet SSJ100 -konetta.
 
Lentoliikennettä Venäjälle harjoittaa Venäjän liikenneministeriön mukaan edelleen 29  ulkomaalaista lentoyhtiötä. Merkittävä osa maailman lentoyhtiöistä kuitenkin kiertää Venäjän ilmatilan tai on keskeyttänyt toistaiseksi reittinsä, jotka käyttävät Venäjän ilmatilaa.
 
Venäjälle lentävät Venäjän liikenneministeriön mukaan edelleen lentoyhtiöt, jotka tulevat Algeriasta, Armeniasta, Bahrainista, Valko-Venäjältä, Venezuelasta, Israelista, Intiasta, Irakista, Kazakshtanista, Qatarista, Kirgistanista, Marokosta, Mongoliasta, Yhdistyneistä arabiemiirikunnista, Serbiasta, Syyriasta, Tadžikistanista, Turkmenistanista, Turkista ja Uzbekistanista.
 
Eri lentoyhtiöistä kuitenkin mm. kazakstanilainen Qasaq Air ilmoitti maaliskuussa keskeyttäneensä lennot Venäjälle. Syynä oli ongelmat lentokoneiden vakuutusten voimassaolosta operoitaessa Venäjälle.
 
Lue myös: