40 vuotta ihmisen viimeisestä askeleesta toisella taivaankappaleella

apollo17_2_nasaTänään 14. joulukuuta tulee kuluneeksi 40 vuotta siitä, kun ihminen on viimeksi astellut vieraalla taivaankappaleella. Kun Eugene "Gene" Cernan kiipesi takaisin Challenger-kuumodulin nousuosaan, päättyi eräs aikakausi. Apollo 17 oli viimeiseksi jäänyt  miehitetty lento kuuhun ja ylipäätään matalaa maan kiertorataa kauemmaksi.

Kyseessä oli kuudes laskeutuminen kuuhun. Lento oli tieteellisesti haastavin ja kuussa vietetty aika ennätyksellisen pitkä. Astronautit olivat pinnalla yli kolme vuorokautta ja tekivät kolme kuukävelyä, joiden yhteispituus oli yli 22 tuntia.

jack_gene_nasaApollo nousi Floridasta Saturn V -kantoraketin kärjessä 7. joulukuuta 1972. Kyseessä oli ensimmäinen yöaikaan tehty laukaisu. Lennon komentajana toimi Eugene "Gene" Cernan, Apollon komentomodulin lentäjä oli Ronald Evans ja kuumodulia ohjasi Harrison "Jack" Schmitt.

Apollo 17 -lennolla oli kolmatta kertaa käytössä kuuajokki Lunar Roving Vehicle (näkyy lipun takana otsikkokuvassa). Miehistö ajoi sähkökäyttöisellä LRV:llä kuun pinnalla yhteensä 36 kilometriä laskeutumispaikka Taurus-Littrowin ympäristössä. He kävivät lähes kahdeksan kilometrin päässä LEM-aluksestaan.

Kuulentojen muuttuessa "rutiinksi" innostus niihin oli hiipunut ja uusia ei enää tehty. Valmiit Apollo-kapselit hyödynnettiin maan kiertoradalla tehdyillä lennoilla. Kaksi 110 metriä pitkää Saturn V -kantorakettia museoitiin.

Neil Armstrongin ensimmäinen askel kuussa on syystä jäänyt historian kirjoihin. Myös Gene Cernanin viimeinen jalanjälki toisella taivaankappaleella 14. joulukuuta 1972 ansaitsee saman aseman. Seuraavaa sellaista tuskin nähdään kovin nopeasti.

Armstrongin ensimmäiset sanat kuussa ovat jääneet elämään historiassa. Tässä ovat Cernanin viimeiset ihmisen kuussa lausumat sanat (eivät tosin yhtä iskevät kuin legendaarinen Thats's one small step for [a] man...):

"As we leave the Moon at Taurus-Littrow, we leave as we came and, God willing, as we shall return: with peace and hope for all mankind. Godspeed the crew of Apollo 17." T.T.

 

NASA:n kaikki kuvat Apollo 17 -lennolta

Lue myös