A350 XWB korkean paikan leirille Boliviaan

A350_XWB_in_Bolivia_for_high_altitude_testing_3Airbusin A350 XWB:n koelento-ohjelma jatkuu Boliviassa, jossa MSN3-koneella suoritetaan korkean paikan koelentoja Cochabambassa ja La Pazissa. Lentokentistä Cochabamba sijaitsee reilun 2,5 kilometrin korkeudessa  ja La Paz on yksi maailman korkeimmalla sijaitseva kenttä reilun neljän kilometrin korkeudella meren pinnasta.

Operointi korkealla sijaitsevilla lentoasemilla asettaa kovia vaatimuksia moottoreille, APU-turbiinille ja muille koneen järjestelmille. Koelentojen tarkoituksena on varmistua moottoreiden, järjestelmien ja materiaalien kestosta ja suorityskyvystä erittäin vaativissa olosuhteissa.

Molemmilla lentokentillä suoritetaan useita normaaleja lentoonlähtöjä sekä simuloituja moottorihäiriötilanteita. Näiden avulla varmistutaan moottoreiden ja koneen suoritusarvoista lentoonlähdössä. Lentojen aikana seurataan myös automaattiohjauksen käyttäytymistä automaattisten laskeutumisten ja ylösvetojen aikana.

A350_XWB_in_Bolivia_for_high_altitude_testing_5A350 XWB MSN1 -koneen kesäkuussa 2013 tekemän ensilennon jälkeen kahdella koneella (MSN1 ja MSN3) on lennetty yli 800 tuntia lähes 200 koelennolla. Kaikkiaan koelento-ohjelman aikana lennetään noin 2500 lentotuntia viidellä koelentokoneella.

Lentojen jälkeen A350-900 -koneelle odotetaan Euroopan lentoturvallisuusviranomaisen EASA:n ja Yhdysvaltain FAA:n tyyppihyväksyntää ennen vuoden 2014 viimeisellä neljänneksellä tapahtuvaa ensimmäistä toimitusta.

Lue myös:
Artikkeli: A350 XWB - kohti taivasta