AgustaWestland lähti rohkeasti skaalaamaan kokoa suuremmaksi ja valitsi lähtökohdaksi tiltrotor-tekniikan, jossa roottoreita voidaan kallistaa yli 90 astetta. Project Zerossa on siiven sisällä kaksi suurta roottoria, jotka nousu- ja laskuvaiheessa tuottavat nostovoimaa. Matkalennossa ne käätyvät pystysuoraan ja toimivat potkureina. Nopeuden kasvaessa koneen siivet ja runko tuottavat nostovoiman. Jos tarkoituksena on lentää pelkästään helikopteri-moodissa, siipien kärkiosat voidaan irrottaa painon keventämiseksi. Alle 12 kuukaudessa toteutetun hankkeen takana ovat italialaiseen Finmeccanica-ryhmittymään kuuluvat Selex ES, Ansaldo Breda, and Ansaldo Energi. Koneen tyylikkäästä ulkonäöstä vastasi Stile Bertone. Lisäksi mukana on partnereita Englannista, Yhdysvalloista ja Japanista. Projektia koordinoi AgustaWestland R&T Advanced Concept.
Ensimmäinen koeleijunta tehtiin vaijereilla ankkuroituna pelkästään sähkön voimalla. Kun luottamus toimivuuteen saatiin, ilma-alusta on lennätetty vapaasti. Ajatuksena on myöhemmin tuoda mukaan dieselmoottori, joka lataisi akkuja lennon aikana. Maassa roottorit voidaan kallistaa niin, että ne toimivat tuulimyllyinä ja keräävät energiaa.
Tiltrotor-tekniikan etuna on se, että koneessa yhdistyy helikopterin pystysuora nousutapa lentokoneen suureen matkanopeuteen. Kallistuvaroottorinen Bell Boeing V-22 Osprey onkin jo palveluskäytössä Yhdysvaltain puolustusvoimissa, mutta aivat ongelmitta tämän uuden teknologian käyttöönotto ei ole sujunut. Myös AgustaWestlandilla on siviilipuolelle tarkoitettu AW609. T.T.
|
|||