Ahvenanmaalainen SHT sai tiiviissä tahdissa neljä uutta EC135-kopteria

EC135_eurocopterSkärgårdshavets Helikoptertjänst Ab on vastaanottanut vuoden 2012 viimeisellä neljänneksellä peräti neljä tehdasuutta Eurocopter EC135 P2+ -helikopteria. Kyseessä on yhtiön ambulanssikoptereiden modernisointi. Uusilla koneilla korvattiin kolme vanhempaa mallia olevaa kopteria. SHT tuottaa lentopalvelua FinnHEMS-yhtiölle.

Nyt Skärgårdshavets Helikoptertjänstin kopterilaivastossa on viisi kaksimoottorista EC135-helikopteria. SHT on lentänyt tyypillä jo 11 000 tuntia. Yhtiö vastaa HEMS-lääkärikopteripalveluiden (Helicopter Emergency Medical Services) tuottamisesta FinnHEMS-yhtiölle Turussa, Helsingissä ja Tampereella.

Samaten yhtiön kopteri toimii Maarianhaminassa. Viides EC135 on koulutuskäytössä ja myös varakopterina.

Skärgårdshavets Helikoptertjänst Ab (SHT) on lääkäri- ja ambulanssihelikopteritoimintaan erikoistunut yritys. SHT on osa ahvenanmaalaista Wiklöf Holding Ab -konsernia.

Toiminta aloitettiin 1990 MBB BO105CB:llä, jolla lennettiin 15 vuotta. SHT on toiminut helikopterioperaattorina Turun lääkärihelikopterille vuodesta 2000 ja Vantaan lääkärihelikopterille vuodesta 2001.

Toiminnallinen luotettavuus EC135-kalustolla viimeisten kolmen vuoden aikana ollut yli 98%. EC135:n etuihin kuuluu myös tunneloidun Fenestron-pyrstöroottorirakenteen alhainen melutaso.

Toiminta pimeänäkölaitteilla (NVG, Night Vision Goggles) aloitettiin vuonna 2011. Siten mm. laskupaikkojen turvallisuus voidaan pimeän vallitessa varmistaa paremmin kuin aikaisemmin.

FinnHEMS:n Pohjois-Suomen toiminnasta (Oulu, Kuopio ja Rovaniemi) vastaa ruotsalainen  Scandinavian Air Ambulance AB (SAA). Se on yksi Pohjoismaiden suurimpia lento- ja helikopteriambulanssiyhtiöitä, jolla on yhdeksän ambulanssihelikopteritukikohtaa (Suomessa kolme) sekä 5 lentokoneambulanssitukikohtaa (Suomessa yksi).

SAA:n kalustona Suomen tukikohdissa on Oulussa ja Kuopiossa Eurocopter EC 135 P2 ja Rovaniemellä Eurocopter (Aerospatiale) AS 365 N3 Dauphin. Yhtiö on tilannut Suomen tukikohtiin neljä Eurocopter EC145 T2 -kopteria.

EADS-konserniin kuuluva saksalais-ranskalais-espanjalainen Eurocopter on toimittanut yli 1000 EC135-kopteria ja niistä noin 50 prosenttia on nimenomaan HEMS-käytössä.

 

Lue myös: