Aineistoa Finnairin alkuvuosikymmenien lentotoiminnasta kaikkien saataville

finnair_Junkers_ F13 _1924_netFinnair Oy ja Suomen Ilmailumuseo juhlistavat Suomen satavuotisjuhlaa toteuttamalla  Aeron siivin Eurooppaan -hankkeen vuoden 2017 aikana. Projektissa avataan ulkoiseen verkkoon mielenkiintoinen kattaus kuva- ja arkistomateriaalia kotimaisen lentomatkustamisen ensimmäisiltä vuosikymmeniltä, 1920-luvulta aina 1960-luvun loppuun saakka.

 Vuonna 1923 perustetun Aero O/Y:n (nyk. Finnair) maailmansotien välinen ja toisen maailmansodan jälkeinen historia ja lentoliikenneyhteyksien kasvu yhdistyvät kiehtovalla tavalla suomalaisten maailmankuvan laajenemiseen ja Suomen kansainvälistymiseen mainittuina vuosina.

Lentomatkustaminen on ilmiönä yhteistä historiaamme ja aina ajankohtainen teema myös tulevaisuuden Suomessa.

 Nyt digitoitava ja saataville tuleva aineisto käsittää mm. valokuvia sekä aikataulu- ja matkustamopalvelumateriaaleja. Sekä tutkimuksellisesti että visuaalisesti kiinnostava aineisto on jatkossa vapaasti saatavilla Finna-käyttöliittymästä niin harrastajille, tutkijoille, kouluille kuin muille aihepiiristä kiinnostuneille.

Finna on Kansallisen digitaalisen kirjaston (KDK) käyttöliittymä, joka avattiin lokakuussa 2013. Finna-hakupalvelu kokoaa Suomen arkistojen, kirjastojen ja museoiden aineistot yhteen käyttöliittymään, kautta voidaan tehdä hakuja nykyisellään noin 12 miljoonasta aineistotiedosta. Vuoden 2017 alussa Finnassa on mukana jo yli sata museo-, arkisto- ja kirjastoalan organisaatiota. Finna-hakupalvelu löytyy osoitteesta www.finna.fi.

Tänä vuonna toteutettavan hankkeen aikana Suomen Ilmailumuseolla muokataan oma, selkeä Finna-etusivu, jonka kautta avautuu helppo pääsy vuonna 2017 palveluun tuotaviin museon aineistoihin. Museo avaa jatkossa ulkoisessa verkossa yhä enemmän kokoelmiaan niin esineiden, valokuvien kuin muidenkin materiaalien osalta.

Aeron siivin Eurooppaan -hanke on osa museon Suomi 100 -juhlavuoden sisältöä.http://ilmailumuseo.fi/suomi-lentaa/

http://ilmailumuseo.fi/aeronsiivin/

Lue myös: