Airbus A330:n Metsänväki-kuosin suunnittelijan yhteistyö Marimekon kanssa loppui

METSANVAKI_1Marimekkoa riivanneet kopiointikohut ovat pakottaneet yhtiön selvittämään taiteiljoiden töiden taustoja aiempaa tarkemmin. Myös Metsänväki-kuosin suunnittelijan yhteistyö Marimekon kanssa on katkaistu. Kohu alkoi, kun Finnairin Airbus A330 -koneeseen maalattu kuvio paljastui kopioksi.

Finnair esitteli toukokuun alussa suurelle määrälle ulkomaisia tiedotusvälineiden edustajia  toisen Marimekko-maalatun koneensa (OH-LTM). Ensimmäisen legendaarista Unikko-kuosia kantavan A340-koneensa (OH-LQD) yhtiö oli saanut lokakuussa 2012.

Helsinki-Vantaan VIP President -terminaalissa järjestetyssä tilaisuudessa oli noin 60 ulkomaista toimittajaa paristakymmenestä maasta. He edustivat mediaa laidasta laitaan: matkailua, lifestyleä, businesta ja muotia. Mukana oli runsaasti Aasian suunnalta tulleita. Lentoposti.fi oli paikalla yhtenä harvoista suomalaisista medioista.

METSANVAKI_5Toukokuun 29. päivänä Helsingin Sanomat uutisoi, että koneen Metsänväki-kuvio ei olekaan alkuperäinen, vaan se muistuttaa ukrainalaisen kansantaiteilijan Maria Primatšenkon maalausta. Asiasta oli kertonut HS:lle lehden lukija, joka oli nähnyt Airbusin kuvan design-viennistä kertovassa jutussa.

Sekä Marimekko että Finnair olivat yhtä yllättyneitä kopiointitiedosta kuin suuri yleisökin. Lentoyhtiö kertoikin maalavansa Airbusin Metsänväki-liveryn peittoon heti, kun koneen liikenneohjelma sen salli.

Finnair jatkaa kuitenkin muuta menestyksekästä yhteistyötään Marimekon kanssa mm. matkustamon sisustuksessa ja astiastoissa.

Lue myös: