AKT toi ylityö- ja vuoronvaihtokiellon myös ilmailualalle

A321ER_6AKT julistaa laajennetun ylityö- ja työvuorojen vaihtokiellon sopimusaloilleen 8. lokakuuta 2018 alkaen. Kiellon piiriin kuuluvat ilmailualalta SLSY:n matkustamohenkilökunta, Airpro Oy ja ilmailuhuoltoala. Liitto ei sulje pois järempien toimien käyttöäkään vastustaessaan hallituksen suunnitelmia irtisanomissuojan heikentämiseksi.

AKT:n asettama ylityö- ja työvuorojen vaihtokieltojen syy on poliittinen ja toimenpide kohdistuu sen mukaan maan hallituksen esitykseen, joka toteutuessaan heikentäisi oleellisesti alle 10 henkilöä työllistävien yritysten palveluksessa työskentelevien palkansaajien työsuhdeturvaa.

AKT kertoo ettei se hyväksy jäseniinsä kohdistuvaa työsuhdeturvan heikennystä eikä ylipäätään työntekijöiden eriarvoista kohtelua lain edessä ja vaatii hallitusta lopettamaan syrjivän ja työntekijöitä nöyryyttävän lakiesityksen valmistelun.

 Käytännössä ylityökielto voi aiheuttaa ongelmia työnantajalle mutta vuoronvaihtokielto saattaa vaikeuttaa huomattavasti AKT:n jäsenten elämää.

Esimerkiksi matkustamohenkilökunnan työehtosopimus on AKT:n toimien piirissä. Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistys SLSY on AKT:n täysjäsen vuoden 2018 alusta lähtien.

Ylityö- ja työvuorojen vaihtokielto on voimassa 8.10.2018 klo 00.00 – 28.10.2018 klo 24.00.

AKT:n hallitus kokoontuu loka/marraskuun vaihteessa tarkastelemaan tilannetta uudestaan ja varaa mahdollisuuden jatkaa ylityö- ja työvuorojen vaihtokieltoa.

Tiedotteensa mukaan AKT ei sulje muitakaan työmarkkinoiden käytettävissä olevia järjestöllisiä toimia e hallituksen vastaisen toiminnan ulkopuolelle, jos tilanne sitä jatkossa edellyttää. Laajemmilla toimilla voisi olla merkittäviä vaikutuksia lentoliikenteen sujuvuuteen.