Americanin ja US Airwaysin fuusio ei menekään oikeuteen - maailman suurin lentoyhtiö syntyy

newamericanairlines_netAmerican Airlines ja US Airways kertoivat helmikuussa yhdistymisestään. Syntymässä oli maailman suurin lentoyhtiö. Hanke törmäsi kuitenkin ongelmiin, kun yhtiön markkina-asemaa liian suurena pitänyt Yhdysvaltain oikeusministeriö päätti elokuussa nostaa kanteen sen estämiseksi. Nyt ministeriö on muuttanut kantaansa ja fuusio voi edetä.

Yhtiöt pääsivät tällä viikolla sopuun neuvotteluissa oikeusministeriön kanssa. Tiedotteen mukaan yhtiön leikkaavat markkinaosuuttaan mm. luopumalla 52 slottiparista Washingtonin Reagan National Airportilla. New Yorkin LaGuardiassa luovutaan 17 slottiparista. Samaten luovutaan muutamista matkustajasilloista.

Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi yhtiöiden yhteensä 290 Washingtonin lentoa vähenevät 44:llä. LaGuardiassa luvut ovat nyt 175 ja vähennystä 12.

 Bostonissa, Chicagossa, Dallasissa, Los Angelesissa ja Miamissa yhtiöt luopuvat kahdesta matkustajasiltapaikasta. Uudelle yhtiölle jää kuitenkin edelleen merkittävä kokonais markkinasta.

Fuusion tuomien synergioiden arvioidaan tuottavan miljardin dollarin verran säästöjä vuodessa alkaen 2015. Prosessin loppuunsaattaminen edellyttää vielä Yhdysvaltain konkurssioikeuden hyväksyntää. Yhdistymisen odotetaan kuitenkin etenevän niin, että se saataisin valmiiksi jo joulukuussa.

Omistussuhde on 72 prosenttia Americanin velkojille ja loput 28 US Airwaysin osakkaille. Tarkoituksena on jatkaa toimintaa nimellä American Airlines. Yhtiö jatkaa edelleen myös oneworld-allianssissa, mihin Finnairkin kuuluu.

Lue myös: