Aurinkomyrskyjen säteilyvaikutuksia lentoliikenteelle voi tutkia uudesta verkkopalvelusta

Taivas_1Suomen Akatemian Auringon pitkäaikaisen muutoksen ja vaikutusten tutkimuksen huippuyksikkö ReSoLVE (Research on SOlar Long-term Variability and Effects) on kehittänyt verkkopalvelun, jolla voi selata ja tutkia Auringon hiukkasmyrskyjen ominaisuuksia. Palvelu mahdollistaa säteilyannoksien seuraamisen lentoliikenteen korkeudella.

Palvelun aineistoa voi selata interaktiivisesti ja tutkia jokaisen havaitun hiukkasmyrskyn ominaisuuksia, esimerkiksi sen aiheuttamia säteilyannoksia lentoliikenteen korkeudella. Verkkopalvelun avulla voi helposti arvioida viime vuosikymmenien aikana tapahtuneiden hiukkasmyrskyjen säteilyannokset. Palvelu on englanninkielinen.  

ReSoLVE-huippuyksikkö on tuottanut aineistoa syvälle ilmakehään tunkeutuvista Auringon suurista hiukkasmyrskyistä ja niiden ominaisuuksista. Auringon energeettiset purkaukset, erityisesti roihupurkaukset ja koronan massapurkaukset voivat aiheuttaa hiukkasmyrskyjä, jotka tuottavat suuria määriä varattuja energeettisiä hiukkasia Maan lähiympäristöön.

Tällaiset hiukkasmyrskyt ovat merkittävä riskitekijä etenkin modernille avaruusteknologialle. Maan pinnalla ilmakehä suojaa näiltä hiukkasmyrskyiltä.

Joskus hiukkasryöpyt voivat olla niin energeettisiä ja voimakkaita, että merkittävä määrä hiukkasia tunkeutuu syvälle ilmakehään, jopa napa-alueita ylittävien lentoliikennereittien korkeudelle. Tällaisten lentojen matkustajat ja henkilökunta saattavat silloin altistua merkittävästi taustasäteilyä suuremmille säteilyannoksille.

Säteilyaltistus on kansainvälisesti tunnistettu ammatillinen riskitekijä lentoliikenteen työntekijöille ja siksi sitä on syytä seurata. Taustasäteilyä seurataan nykyään, mutta auringon hiukkasmyrskyjen aiheuttamien säteilyannosten arviointi on huomattavasti haasteellisempaa, koska niitä tapahtuu satunnaisesti ja niiden ominaisuudet poikkeavat suuresti toisistaan. 

ReSoLVE-huippuyksikkö sai SCOSTEPin (ICSUn Scientific Committee on Solar-Terrestrial Physics -järjestön) rahoituksen, jonka turvin aineistoa on kehitetty.

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa. Vuoden 2017 aikana se rahoittaa tutkimusta 437 miljoonalla eurolla.

Uusi verkkopalvelu: http://gle.oulu.fi/#/dose

ReSoLVE-tutkimusyksikkö

Lue myös: