Ukkosmyräkkä johdatti Helsinki-Vantaalle suuntaavia lentoja varakentille 23. kesäkuuta

Finnair_tailsIlmatieteen laitos varoitti 23. kesäkuuta voimakkaista ukkospuuskista Uudellamaalla, Kymenlaaksossa, Kanta-Hämeessä sekä Päijät-Hämeessä. Eteläisen Suomen yli liikkunut ukkosrintama sotki myös Helsinki-Vantaan lentoliikennettä, kun moni Finnairin lento päätyi varalentopaikalle Tampere-Pirkkalaan.

Ilmatieteen laitos antoi keskiviikkona 23.6. kello 14.00 viranomaistiedotteen voimakkaista ukkoskuuroista Uudellamaalla, Kanta-Hämeessä ja Päijät-Hämeessä. Ukkoskuurot voivat aiheuttaa paikoin tuulivahinkoja.

Ukkosmyräkällä oli vaikutusta myös lentoliikenteeseen. Ennen ukkosmyrskyn saapumista Suomenlahdelle ja Uudellemaalle oli Tallinnaan matkalla ollut airBalticin matkustajakone joutunut väistämään säätä ja lentämään varalentopaikalle Helsinki-Vantaalle.

Suomen saapuessaan ukkosmyräkkä vaikutti myös Helsinki-Vantaata lähestymässä olleisiin lentoihin. Rovaniemeltä, Düsseldorfista, Tukholmasta, Brysselistä ja Dublinista tulossa olleet Finnairin lennot päätyivät varalentopaikalle Tampere-Pirkkalaan. Kyseisiä lentoja operoi Finnairin osaomistusyhtiö Norra.

Osa Helsinki-Vantaata lähestyneistä lennoista jäi odotuskuvioihin odottamaan säärintaman liikkumista pois lentoaseman läheisyydestä.

Helsinki-Vantaalla oli iltapäivällä jopa voimakasta sadetta ja ukkosta ja tuuli pyöri 15 solmun nopeudella puuskitellen jopa 55 solmun verran. Muun muassa pyörivä voimakas tuuli, märkä kiitotie sekä lentokoneiden sivutuulikomponentti ja koneen polttoainemäärä vaikuttavat mahdollisiin päätöksiin suunnata varalentopaikalle tai jäädä odotuskuvioon.