Baana 18 -harjoitus tuo Ilmavoimien Hornetit kakkostielle Jokioisiin - luvassa liikkumisrajoituksia

B16_HN_laskuunIlmavoimat harjoittelee säännöllisesti toimintaa hajautetuilta lentopaikoilta. Tänä vuonna lennetään 14. - 22. syyskuuta Valtatie 2:n Jokioisten maantietukikohdasta Forssan pohjoispuolella. Sotilastoiminta sulkee kakkostien ja varaa laajoja alueita sen ympäriltä. Toimintaa on luvassa kaikkina vuorokauden aikoina.

Kysessä on lentotoimintaharjoitus, jossa toteutetaan koulutusohjelman mukaisia lentoja maantielltä valoisalla ja pimeällä. Toiminta Jokioisista asettaa rajoituksia Valtatie 2:n yleiselle käytettävyydelle. Maantietukikohdassa on mahdollisuus harjoitella myös laskeutumisia pysäytysvaijeriin (kuvassa alla Lusissa vuonna 2016).

B16_HN451_vaijeriin_1Satakunnan lennosto on anonut poliisilta lupaa Jokioisissa sijaitsevan varalaskupaikan sulkemiselle muulta autoliikenteeltä 15. syyskuuta kello 8 alkaen, jonka jälkeen kiitotiellä tapahtuva rakentaminen voidaan aloittaa. Varalaskupaikka avataan ajoneuvoliikenteelle 22. syyskuuta viimeistään kello 12.

Harjoitukseen liittyen Jokioisten varalaskupaikka ja harjoituksen toteuttamiseen vaadittavat kiinteistöt otetaan sen ajaksi hallinnollisella päätöksellä tilapäisesti puolustusvoimien käyttöön. Näin muodostetaan tilapäinen harjoitusalue Jokioisissa, Forssassa ja Humppilassa (kartta alla).

baana18_rajoitus_ilmavoimatPuolustusvoimat voi kieltää liikkumisen tai rajoittaa sitä sen käyttöön otettavilla alueilla. Oleskelu tai vierailulupa alueelle myönnetään, jos hakijalla on työtehtävistä, asumisesta tai vastaavasta syystä johtuva perusteltu tarve liikkua alueella.

Tämä perustuu puolustusvoimista annetun lain (551/2007) 14 §:ään. Säännöstä on muutettu 1.1.2010 voimaantulleella lailla puolustusvoimista annetun lain muuttamisesta (1617/2009), jossa on täsmennetty kiinteistöjen tilapäistä käyttöönottoa koskevaa sääntelyä.

Harjoituksen järjestelyihin liittyvä julkinen tiedotustilaisuus pidetään keskiviikkona 22. elokuuta kello 18.00 Jokioisten kunnan valtuustosalissa (Keskuskatu 29 A, Jokioinen). T.T.